וושינגטון סקוור פארק (Washington Square Park)
Washington Square N & 5th Ave, New Yorkבקר באתר
אודות
וושינגטון סקוור פארק (Washington Square Park) הוא פארק מקסים הנמצא בלב גרינץ' וילג' (Greenwich Village), והוא למעשה החצר של קמפוס אוניברסיטת ניו יורק. כשמזג האוויר נאה תוכלו לראות בפארק המוני סטודנטים צעירים, על הספסלים ועל הדשא, קוראים, לומדים ומפטפטים.
ברחבה שבמרכז הפארק, שבימות הקיץ הופכת למזרקה, נערכות לעתים קרובות הופעות מאולתרות של אקרובטיקה, סטנד-אפ, מוזיקה וריקודים. בכניסה הצפונית של הפארק ניצב בגאווה שער הניצחון בגרסתו הניו יורקית, שהוקם ב-1899 לציון 100 שנה לבחירתו של ג'ורג' וושינג...
אתרים נוספים בסביבה
פארק פלאשינג מֶדוס (Flushing Meadows)
פארק פלאשינג מֶדוס (Flushing Meadows), המכונה גם "פארק קורונה" (Corona Park), ממוקם בחלק הצפוני של קווינס, ונחשב לפארק הציבורי הרביעי בגודלו בעיר ניו יורק, עם שטח כולל של 3630 דונם.
ההיסטוריה של הפארק מתחילה בשנות ה-30 של המאה ה-20, כאשר האזור ששימש כמקום השלכה של אפר פחם ופסולת תעשייתית, ונקרא בזמנו "מזבלת קורונה" (Corona Ash Dump), הפך לפארק רחב ידיים על ידי מתכנן הערים הנודע רוברט מוזס (Robert Moses) לקראת היריד העולמי של 1939 ושל 1940(New York World's Fair).
סימן ההיכר של הפארק, פסל היוניספרה (Unisphere) העצום, נוצר עבור היריד העולמי השני שנערך בפארק, של 1964 ושל 1965.
בעוד שכמעט כל המבנים מהתערוכה העולמית של 1939-1940 הוסרו, עדיין נותרו בפארק שרידים מהתערוכה העולמית של 1964-1965, כמו המזרקות, בריכות ההשתקפות והעמוד של ג'רש (Column of Jerash) שנבנה במקור במאה השנייה לספירה בעיר גַ'רַש שבירדן והוענק לניו יורק על ידי חוסיין, מלך ירדן, לכבוד היריד.
מלבד השטחים הירוקים, אזורי הפנאי, האגמים ומגרשי המשחקים, הפארק העצום הוא גם ביתם של מוזיאון קווינס לאמנות (Queens Museum), גן החיות של קווינס (Queens Zoo) ומוזיאון היכל המדע של ניו יורק (New York Hall of Science), המתמקד בהיסטוריה של המדע והטכנולוגיה, ושל אצטדיון הבייסבול סיטי פילד (Citi Field) ומרכז הטניס הלאומי ע"ש בילי ג'ין קינג (USTA Billie Jean King National Tennis Center), המארח מדי שנה את אליפות ארה"ב הפתוחה בטניס.
פרט מעניין: בשנת 1946 שימש הפארק כבית זמני של האו"ם, לפני שעבר למנהטן.
פארק מדיסון סקוור (Madison Square)
עד לפני כעשר שנים הפארק המקסים היה מסוכן למבקרים, ומקומיים נהגו לעקוף אותו כדי לא להיתקל בשודדים. בשנת 2001, אחרי פרויקט שיקום של שנתיים, הפארק התחיל לפרוח. כיום זו גינה גדולה, נקיה ומטופחת, שניתן להתרווח על הספסלים הפזורים בשטחה או לנוח על אחת המדשאות הרבות. בחודשי הקיץ מתקיימות בפארק מגוון פעילויות תרבות כמו הופעות של זמרים מקומיים, הקראות של סופרים ועוד. בקיץ נערכים כאן קונצרטים לילדים, ובאביב ובסתיו מתקיימים פסטיבלי יצירה לילדים. מומלץ להגיע לפארק בשעות הצוהריים, לקנות בשייק שאק (Shake Shack) המבורגר בגודל שילדים יכולים להתמודד איתו בקלות ומילקשייק משובח, ולעשות פיקניק בלב העיר.
יוניון סקוור (Union Square)
יוניון סקוור (Union Square) היא אחת הכיכרות הנעימות ביותר בניו יורק. הכיכר ממוקמת במקום שבו שדרת ברודוויי נפגשת עם השדרה הרביעית. בחלקה הדרומי של הכיכר ניצב פסל ענק של נשיאה הראשון של ארצות הברית, ג'ורג' וושינגטון, פרי יצירתו של הפסל הנרי קירק בראון (Henry Kirke Brown). מעט מערבה מהפסל ניצב פסלו של לוחם החופש ההודי מהטמה גנדי, המסמל את ההיסטוריה האקטיביסטית של הכיכר, המשמשת מקום התכנסות לעצרות ולמצעדים פוליטיים.
מאז 1976 נערך במקום שוק איכרים בימים שני-שבת. עשרות איכרים מגיעים לעיר, ומוכרים כאן את מרכולתם הטרייה בשעות 08:00-18:00. בין חג ההודיה לחג המולד נערך בצדו הדרומי של הפארק שוק חג, בו יותר למעלה מ-100 אמנים מקומיים מוכרים תכשיטים, בגדים, נרות ומוצרי מלאכת יד נוספים.
הגנים הבוטניים של ניו יורק (NYBG)
הגנים הבוטניים של ניו יורק (NYBG), הממוקמים ברובע הברונקס, נוסדו בשנת 1891, והם חלק בלתי נפרד מהמרקם התרבותי של העיר ניו יורק.
הגנים המופלאים, הנחשבים המקיפים ביותר בעולם, משתרעים על פני שטח של כ-1,000 דונם ובו פזורים עשרות גנים שונים, מפלים, ביצות ואפילו יער טבעי עתיק.
בין גולות הכותרות תמצאו את גן הוורדים, שתוכנן במקור ע"י אדריכלית הנוף הנודעת ביאטריקס פרנד (Beatrix Farrand) בשנת 1916, אך בנייתו הושלמה רק עשרות שנים מאוחר יותר; ארבורטום עצי המחט, שהיו בין העצים הראשונים שנשתלו בגנים, בעשור הראשון של המאה ה-20; וגן הסלעים המרהיב ביופיו, שנבנה בשנות ה-30 של המאה ה-20, ומעוטר במפל מים, בריכה שלווה ומאות פרחים אלפיניים וצמחי חורש נדירים.
הגנים הבוטניים נוצרו בהשראת הגנים הציבוריים המפוארים של אנגליה, צרפת ואיטליה, והבניינים הפזורים בשטח שואלים במידה רבה מארכיטקטורת הרנסנס.
אחת הדוגמאות הנהדרות להשפעה הברורה של הגנים האירופאים הגדולים הוא הקונסרבטוריון ע"ש אניד א' הופט (Enid A. Haupt) - מבנה ויקטוריני מפואר מברזל וזכוכית שהוצב במקום בשנת 1902, עם בית דקלים (חממה) שבראשו כיפה גדולה, בריכת חבצלות, וחממות מלאות בקקטוסים, צמחי יער גשם וצמחים אחרים שנאספו מכל רחבי העולם.
גם המבנה של ספריית מרץ (Mertz Library), הכוללת את אחד האוספים המובילים בעולם של ספרות בוטנית ואת הארכיון הגדול ביותר מסוגו בחצי הכדור המערבי, הוא קסם של תחיית הרנסנס משנת 1899.
בלב הגנים תמצאו את יער משפחת תאיאן (Thain), יער גידול עתיק שכיסה בעבר את רוב העיר ניו יורק, לפני הגעתם של המתיישבים האירופאים. בשיטוט ביער, המכסה כיום כחמישית משטח הגנים, תוכלו ללכת לאורך שבילי ציד אינדיאנים, לראות סימנים שהותירו קרחונים, ולעבור מתחת לעצים המתוארכים למהפכה האמריקאית.
בגנים מוצגות לעיתים קרובות תערוכות המשלימות את הנוף, ובעבר הוצגו בהם פסלי הזכוכית הצבעוניים של האמן דייל צ'יהולי (Dale Chihuly) וכמה מהמיצבים הסוחפים של האמנית יאיוי קוסמה (Yayoi Kusama).
טיפ למבקרים: מומלץ להוריד לטלפון הנייד את המדריך הדיגיטלי של הגנים, אותו ניתן למצוא באפליקציית האמנות והתרבות בלומברג קונקטס (Bloomberg Connects). המדריך זמין גם בעברית, רק אל תשכחו להביא איתכם אוזניות.
שימו לב: הגנים סגורים למבקרים בימי שני (פרט לחגים).
ברוכים הבאים לשיחור! היכנסו עכשיו ליצירת טיול החלומות שלכם