אנדרטת רפפורט לגיבורי גטו ורשה
Ludwika Zamenhofa Warszawa, Polska
אודות
האנדרטה המרכזית ללוחמי מרד גטו ורשה מתמקדת בעיקר בלוחמי ה"ארגון היהודי הלוחם", שהקימו חברים בתנועות הציוניות השומר הצעיר, דרור ועקיבא. האנדרטה נבנתה על ידי נתן רפפורט, בסיוע האדריכל רוזין, והיא נחנכה ביום השנה החמישי למרד גטו ורשה (1948), והעתק שלה גם נמצא במוזיאון יד ושם בירושלים.
אנדרטת רפפורט מורכבת משני חלקים הגוללים את סיפור גורלה של הקהילה היהודית בוורשה. בחלק אחד, הנקרא "מרד", מוצגים הלוחמים היהודים, במרכזם ניצב מרדכי אנילביץ, ומודגש סיפור הגבורה היהודי - המאבק נגד האויב הנאצי. בחלק...
אתרים נוספים בסביבה
הטירה המלכותית (Zamek Królewski)
הטירה המלכותית (Zamek Królewski) היא מונומנט היסטורי ותרבותי בעל חשיבות לאומית. בעבר הטירה הייתה מקום מושבה של משפחת המלוכה, אך לאחר שקרקוב איבדה את בכורתה כבירת פולין, וורשה תפסה את מקומה, עברו לכאן המלך והממשלה. במלחמת העולם השנייה הוחרבה הטירה לגמרי בהוראתו של היטלר, אך עבודות השחזור המקיפות שנערכו בשנים 1984-1971 הצליחו להשיב לה את חזותה האלגנטית והמרשימה. ב-1980 היא אף הוכרה ע"י ארגון אונסקו כאתר מורשת לאומי, יחד עם העיר העתיקה המקיפה אותה.
כיום משמש המקום כגלריית אמנות, כמרכז תרבות ואמנות, והאתר הרשמי לעריכת טקסים ממלכתיים.
גלריית יצירות המופת (Gallery of Masterpieces), הממוקמת בקומת הקרקע, מציגה למעלה מ-600 פרטים של ציור, פיסול ואמנות דקורטיבית אירופאית, כמו גם כלי נשק היסטוריים.
גולת הכותרת של הגלריה הם שני דיוקנאות מאת רמברנדט: "אישה צעירה במסגרת תמונה" (The Girl in a Picture Frame) ו"המלומד מעל דוכן הדרשות" (Scholar at his Writing Table).
בנוסף תוכלו לראות יצירות מופת של לוקאס קראנאך האב (Lucas Cranach the Elder), אדריאן ואן אוסטדה (Adriaen van Ostade), לודולף באקויזן (Ludolf Bakhuizen), ועוד.
הקומה הראשונה של הטירה כוללת את הדירות המלכותיות ("הדירה הגדולה" ודירת המלך), אולמי הסיים (הבית התחתון של הפרלמנט הפולני), גלריית הפורצלן, גלריית וטין וחדרי נשיאי הרפובליקה הפולנית השנייה.
עיצוב הפנים של הדירות המלכותיות משקף את המראה שלהם בתקופת שלטונו של המלך סטניסלב אוגוסט (1764–1795), כך שרובם מייצגים את סגנון הקלאסיציזם האופייני לתקופת ההשכלה. היוצא מן הכלל הוא חדר השיש, המעוצב בסגנון הבארוק מימי המלך ולדיסלב הרביעי (1632–1648).
שימו לב: כרטיס הכניסה המקוון כולל גישה רק לגלריית יצירות המופת בקומת הקרקע. ניתן לרכוש כרטיס נפרד לדירות הטירה או כרטיס משולב בקופת הכרטיסים בכניסה.
כדאי לדעת: הטירה סגורה למבקרים בימי שני.
כיכר השוק העתיקה
כיכר השוק העתיקה ממוקמת בצידו המערבי של הנהר, ליד גשר שלאסקו-דברובסקי, והיא נחשבת לכיכר הכי יפה בעיר.
הכיכר המלבנית בנויה בסגנון שהביאו עמם גרמנים שהיגרו לפולין במאה ה-14. היא שימשה כמוקד החיים העירוניים ובה התנהלו המסחר, הכלכלה, החברה והפוליטיקה, עד המאה ה-18. בלב כיכר השוק היה ממוקם בית העירייה הישן, שנהרס בשנת 1917. במלחמת העולם השנייה הכיכר נהרסה כליל, אך היא שופצה ושוקמה וכיום המבנים בה מתאפיינים בסגנון הבארוק והרנסנס, וסביבה סמטאות פסטורליות, הסגורות לכניסת כלי רכב פרטיים.
במרכז הכיכר תבחינו בפסל של בתולת ים, סמלה של ורשה, אוחזת בחרב ובמגן, נכונה להגן על תושבי העיר. בבית מספר 20-18 שוכנים גלריה לאמנות מודרנית ומוזיאון לספרות על שם אדם מיצקביץ', ובצדה הצפוני של הכיכר נמצא המוזיאון ההיסטורי של ורשה. בקרבת הכיכר גם מסעדות ובתי קפה רבים, גלריות וחנויות.
בית כנסת נוז'יק
בית הכנסת נוז'יק הוא בית הכנסת היחיד שפעל בעיר בתקופה שקדמה למלחמת העולם השנייה, שרד את תקופת השואה ופעיל גם כיום. הקהילה היהודית החלה להפעיל את בית הכנסת בשנת 1902 באמצעות תרומתם הנדיבה של זלמן ורבקה נוז'יק, שרכשו את המבנה למטרה זו, ואף מימנו את הקמתו שנמשכה ארבע שנים תמימות. עם הקמתו, בית הכנסת נחשב לייחודי בשל חזיתו שפנתה לרחוב, ומאחר והוא לא הוסתר כמבנה פנימי, כמו בתי כנסת שהוקמו בעיר עד אז.
בתוך מתחם בית הכנסת פעלו מספר תנועות, בהן "השומר הדתי" ומרכז ורשה של תנועת "המזרחי".
בתחילת מלחמת העולם השנייה בית הכנסת עמד בתחומי "הגטו הקטן", ועד סוף שנת 1941 עוד התירו הנאצים לבני הקהילה היהודית להתפלל בו. לאחר צמצום שטח הגטו, הוצא בית הכנסת מחוץ לתחום הגטו והפך לאורווה ולמחסנים. במהלך דיכוי גטו ורשה הנאצים הפכו את בית הכנסת ליעד, שאפשר להם להפגין את שליטתם על היהודים, ובמרד הפולנים שפרץ בשנת 1944 ניזוק בית הכנסת עוד יותר, אך הוא עבר שיפוץ ושיקום ונפתח מחדש לקהל המתפללים.
בית הכנסת חזר לפעול באופן מלא עם סיום המלחמה, ובשנת 1977 עבר שוב שיפוץ והרחבה. כיום הוא משמש כבית הכנסת המרכזי של הקהילה היהודית המקומית, שעוד נותרה בעיר, וכמוקד הפעילות התרבותית והדתית שלה.
בצד בית הכנסת שוכנת כיום גם קרן רונלד לאודר, ששמה לה למטרה לשקם את החיים היהודיים במדינות פוסט-קומוניסטיות.
בית העלמין היהודי (Cmentarz Żydowski)
בית הקברות היהודי בוורשה ממוקם ברחוב אוקופובה שברובע וולה, והוא אחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים בעולם, ומאחרוני בתי הקברות היהודים הפעילים בפולין.
שטחו של בית הקברות, שהוקם ב-1806, הוא כ-330 דונם וכ-200,000 המצבות הפזורות בו משתייכות לחלקה אורתודוכסית, חלקה קונסרבטיבית, חלקת ילדים, חלקה צבאית ולקבר אחים של קורבנות גטו ורשה.
בבית עלמין זה קבורים גם מנהיגים יהודיים וציוניים רבים, בהם ראשוני "חובבי ציון", הלשונאי לודוויג זמנהוף, הרב צבי יהודה ברלין (הנצי"ב), ההיסטוריון מאיר בלבן ועוד. קבורים בו גם מנהיגים ופעילים ציוניים שנספו בשואה. חלק מן המצבות עוצבו על ידי אמנים ופסלים.
במהלך מלחמת העולם השנייה בית הקברות המשיך לפעול ללא מפריע, אך הנאצים וידאו כי כל המסמכים והרישומים, שתיעדו את פעילות הקבורה בבית הקברות, יושמדו כליל.
בבית הקברות מצוי קבר אחים של יהודים רבים, שנרצחו על ידי הנאצים, או שנפטרו ממחלות שפרצו בגטו עקב תנאי החיים הקשים, שהיו מנת חלקם של היהודים בגטו. מספרם של המתים בגטו היה כה רב, שגופותיהם נערמו ברחובותיו, ולחברה קדישא לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בקבר אחד, ללא טקס אישי או ציון שמות הנקברים.
בבית הקברות טמונים גם אישים בולטים בהיסטוריה של פולין, של העיר ושל הקהילה היהודית, וביניהם, הסופרים אברהם שלום פרידברג, ש. אנסקי וי"ל פרץ, וראש היודנראט בגטו אדם צ'רניאקוב.
כמו כן, בסמוך לכניסה לבית הקברות תוכלו להבחין באנדרטה לזכרו של יאנוש קורצ'אק, הרופא והמחנך הנערץ, שנרצח במחנה ההשמדה טרבלינקה.
ברוכים הבאים לשיחור! היכנסו עכשיו ליצירת טיול החלומות שלכם