דף הבית יעדים ורשהמסלולים בורשה שואה, גבורה וזיכרון

שואה, גבורה וזיכרון

ורשה, פולין
1

בית העלמין היהודי (Cmentarz Żydowski)

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
בית הקברות היהודי בוורשה ממוקם ברחוב אוקופובה שברובע וולה, והוא אחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים בעולם, ומאחרוני בתי הקברות היהודים הפעילים בפולין. שטחו של בית הקברות, שהוקם ב-1806, הוא כ-330 דונם וכ-200,000 המצבות הפזורות בו משתייכות לחלקה אורתודוכסית, חלקה קונסרבטיבית, חלקת ילדים, חלקה צבאית ולקבר אחים של קורבנות גטו ורשה. בבית עלמין זה קבורים גם מנהיגים יהודיים וציוניים רבים, בהם ראשוני "חובבי ציון", הלשונאי לודוויג זמנהוף, הרב צבי יהודה ברלין (הנצי"ב), ההיסטוריון מאיר בלבן ועוד. קבורים בו גם מנהיגים ופעילים ציוניים שנספו בשואה. חלק מן המצבות עוצבו על ידי אמנים ופסלים. במהלך מלחמת העולם השנייה בית הקברות המשיך לפעול ללא מפריע, אך הנאצים וידאו כי כל המסמכים והרישומים, שתיעדו את פעילות הקבורה בבית הקברות, יושמדו כליל. בבית הקברות מצוי קבר אחים של יהודים רבים, שנרצחו על ידי הנאצים, או שנפטרו ממחלות שפרצו בגטו עקב תנאי החיים הקשים, שהיו מנת חלקם של היהודים בגטו. מספרם של המתים בגטו היה כה רב, שגופותיהם נערמו ברחובותיו, ולחברה קדישא לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בקבר אחד, ללא טקס אישי או ציון שמות הנקברים. בבית הקברות טמונים גם אישים בולטים בהיסטוריה של פולין, של העיר ושל הקהילה היהודית, וביניהם, הסופרים אברהם שלום פרידברג, ש. אנסקי וי"ל פרץ, וראש היודנראט בגטו אדם צ'רניאקוב. כמו כן, בסמוך לכניסה לבית הקברות תוכלו להבחין באנדרטה לזכרו של יאנוש קורצ'אק, הרופא והמחנך הנערץ, שנרצח במחנה ההשמדה טרבלינקה.
בית העלמין היהודי (Cmentarz Żydowski)
2

גטו ורשה

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
כשנה אחרי פלישתם לגרמניה, באוקטובר של שנת 1940, החלו הנאצים לרכז את כל יהודי העיר בשטח מוגדר ומגודר. סביב השטח נבנתה חומה בגובה שלושה מטרים ומעליה, סלילים על סלילים של תיל דוקרני. במהלך שנות פעילותו גטו ורשה היה הגטו הגדול ביותר באירופה, ובשעתו הוא מנה כ-450,000 יהודים. הגטו מפוזר על פני שטח גדול, וכדי להבין את אורח החיים בו נוכח האירועים ההיסטוריים שהובילו להקמתו, ואת האירועים אשר התרחשו בו, מומלץ לבקר בכמה נקודות עיקריות: כיכר קראסינסקי, שבה אנדרטה לזכר מאבק הפולנים בגרמנים, האנדרטה לזכר לוחמי גטו ורשה של האומן נתן רפופורט אשר בבסיסה חקוק המשפט " עם ישראל ללוחמיו וקדושיו", אוּמְשְלַגְפְּלָץ -הכיכר שבגבול הצפוני של הגטו ברחוב סטאבקי, שממנה יצאו המשלוחים למחנות ההשמדה, אנדרטה עם שמות הקורבנות, פאביאק - מוזיאון בית הכלא המפורסם, ששימש לכליאה ולעינוי של אסירים פולנים, ובית הקברות היהודי שברחוב אוקופובה, ובו קברי אחים של נרצחי גטו ורשה. תוכלו גם לראות את השריד היחיד לחומת הגטו, בתוך חצר פנימית של בניין העומד ברחובות סיינה מספר 55 וזלוטה מספר 62, בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית של ורשה.
גטו ורשה
3

כיכר השילוחים

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
כיכר השילוחים או בשמה הגרמני "אומשלגפלץ" ממוקמת בגבול הצפוני של גטו ורשה. הכיכר שימשה נקודת מוצא של היהודים בדרכם למחנה ההשמדה טרבלינקה. מדי יום נשלחו מכאן בין 5000 - 7000 יהודים, ובסך הכל כ-300,000 יהודים בין השנים 1943-1942. כיום עומדת במקום אנדרטה לזכר הקורבנות.
כיכר השילוחים
4

האנדרטה לזכר נופלי הבונקר במילה 18

אתרי דת והיסטוריה ⋅ אחר
האנדרטה ממוקמת בגן קטן ליד רחוב מילה 18 בו היה הבונקר ששימש את המפקדה הראשית של אירגון איל ;הארגון היהודי הלוחם; בראשו עמד מפקד מרד גטו ורשה מרדכי אנילביץ. הבונקר נבנה במקור על ידי אנשי העולם התחתון שביקשו להכין לעצמם מקום מסתור לעת צרה.המורדים פעלו מתוך תעלות שחפרו מתחת לגטו אליהם הוברחו מזון וכלי נשק. המורדים הצליחו להפתיע את החיילים הנאצים , אך הללו השתמשו באש ובגז כדי להבריח אותם מהבונקרים. ההתנגדות ארכה כארבעה שבועות, זמן שיא יחסית למיעוט הלוחמים היהודים ומיעוט אמצעי הלחימה שהיו ברשותם. ב- 16 למאי 1943 הגרמנים השתלטו סופית על הגטו ומותם של המורדים הפך לסיפור הגבורה היהודי הנודע ביותר של המלחמה.
האנדרטה לזכר נופלי הבונקר במילה 18
5

אנדרטת רפפורט לגיבורי גטו ורשה

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
האנדרטה המרכזית ללוחמי מרד גטו ורשה מתמקדת בעיקר בלוחמי ה"ארגון היהודי הלוחם", שהקימו חברים בתנועות הציוניות השומר הצעיר, דרור ועקיבא. האנדרטה נבנתה על ידי נתן רפפורט, בסיוע האדריכל רוזין, והיא נחנכה ביום השנה החמישי למרד גטו ורשה (1948), והעתק שלה גם נמצא במוזיאון יד ושם בירושלים. אנדרטת רפפורט מורכבת משני חלקים הגוללים את סיפור גורלה של הקהילה היהודית בוורשה. בחלק אחד, הנקרא "מרד", מוצגים הלוחמים היהודים, במרכזם ניצב מרדכי אנילביץ, ומודגש סיפור הגבורה היהודי - המאבק נגד האויב הנאצי. בחלקה השני של היצירה, הנקרא "שואה", ניתן לראות גברים נשים וטף יהודים הכמהים הולכים אל מותם על רקע ההרס והחורבן בגטו. רפפורט היה אמן יהודי, יליד ורשה, בן למשפחה דתית שנספתה כולה בשואה. רבות מעבודותיו של רפפורט עוסקות במוטיבים הקשורים לשואה וחלקן מוצגות בישראל, כמו פסל מרדכי אנילביץ בקיבוץ יד מרדכי, ואנדרטת מגילות האש ליד כסלון. בצדה האחר של הרחבה נחנך ב-2013 מוזיאון להיסטוריה של יהדות פולין.
אנדרטת רפפורט לגיבורי גטו ורשה
6

בית כנסת נוז'יק

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
בית הכנסת נוז'יק הוא בית הכנסת היחיד שפעל בעיר בתקופה שקדמה למלחמת העולם השנייה, שרד את תקופת השואה ופעיל גם כיום. הקהילה היהודית החלה להפעיל את בית הכנסת בשנת 1902 באמצעות תרומתם הנדיבה של זלמן ורבקה נוז'יק, שרכשו את המבנה למטרה זו, ואף מימנו את הקמתו שנמשכה ארבע שנים תמימות. עם הקמתו, בית הכנסת נחשב לייחודי בשל חזיתו שפנתה לרחוב, ומאחר והוא לא הוסתר כמבנה פנימי, כמו בתי כנסת שהוקמו בעיר עד אז. בתוך מתחם בית הכנסת פעלו מספר תנועות, בהן "השומר הדתי" ומרכז ורשה של תנועת "המזרחי". בתחילת מלחמת העולם השנייה בית הכנסת עמד בתחומי "הגטו הקטן", ועד סוף שנת 1941 עוד התירו הנאצים לבני הקהילה היהודית להתפלל בו. לאחר צמצום שטח הגטו, הוצא בית הכנסת מחוץ לתחום הגטו והפך לאורווה ולמחסנים. במהלך דיכוי גטו ורשה הנאצים הפכו את בית הכנסת ליעד, שאפשר להם להפגין את שליטתם על היהודים, ובמרד הפולנים שפרץ בשנת 1944 ניזוק בית הכנסת עוד יותר, אך הוא עבר שיפוץ ושיקום ונפתח מחדש לקהל המתפללים. בית הכנסת חזר לפעול באופן מלא עם סיום המלחמה, ובשנת 1977 עבר שוב שיפוץ והרחבה. כיום הוא משמש כבית הכנסת המרכזי של הקהילה היהודית המקומית, שעוד נותרה בעיר, וכמוקד הפעילות התרבותית והדתית שלה. בצד בית הכנסת שוכנת כיום גם קרן רונלד לאודר, ששמה לה למטרה לשקם את החיים היהודיים במדינות פוסט-קומוניסטיות.
בית כנסת נוז'יק

אודות

מסלול זה ייקח אותנו לביקור בוורשה היהודית, זו של הזיכרונות הכואבים ושל שרידי הקהילה המפוארת שנמחקה כמעט לחלוטין. הקהילה היהודית בוורשה שלפני השואה היוותה את הלב הפועם של הפזורה היהודית באירופה. הקהילה הגדולה מנתה כ-360,000 יהודים, פי עשרה ממספר היהודים בארץ ישראל באותה התקופה. מצב זה השתנה ללא היכר בתקופת השואה ומסלול זה יספר את סיפורם הכואב של יהודי וורשה.

 

נתחיל את היום בבית העלמין היהודי. בית הקברות נוסד ב- 1806 והוא נחשב לאחד הגדולים בעולם, ובוודאי בפולין, שכן הוא בית הקברות (היהודי) השני בגודלו בתחומה. בדרך נס, בית הקברות, בו גם קברי אחים של מתי גטו ורשה, כמעט ולא נפגע בהפצצות הנאצים על העיר. בבית הקברות קבורים רבים מאנשי הרוח של העיר לדורותיה, אישים כדוגמת הסופרים אברהם שלום פרידברג , יעקב זינזון וי.ל. פרץ, יוצר שפת האספרנטו לודוויג זמנהוף, האדמו"ר רבי יצחק יעקב ועוד רבים.

 

משם נמשיך לסיור בגטו ורשה, שהיה הגטו היהודי הגדול ביותר בפולין בתקופת מלחמת העולם השנייה והוא סמלה המובהק ביותר של ההתנגדות היהודית בתקופת השואה. הגטו פעל בין השנים 1943-1941, בהן חיו בגטו כ- 450,000 יהודים, תושבי ורשה והסביבה, רובם נשלחו לאקציות וסיימו את חייהם במחנות המוות.

 

את הגטו הקיפה חומה, אותה נאלצו היהודים לבנות בעצמם, וכך תחת שמירה אכזרית וכשהם מתמודדים עם רעב ומחלות עקב המחסור במזון והדוחק, הם נותקו מהעולם. החיים בגטו היו קשים מנשוא, אך למרות הכול הפעילות התרבותית בו לא פסקה: בגטו פעלו ספריות וארכיון מחתרתיים ותנועות נוער קיימו בו מפגשים.

 

בתוך הגטו נלך בדרך הזיכרון היהודי. ראשיתה של דרך הזיכרון באנדרטה שהוקמה לציון 45 שנה למרד גטו ורשה, ולזכר יהודי הגטו שנרצחו במחנות ההשמדה, האנדרטה מורכבת מ- 16 אבני גרניט, שעוצבו על ידי ז. גסיור. על האבנים מצוינים שמותיהם של קורבנות שעשו את הדרך הזו ולא שבו, ביניהם יאנוש קורצ'ק ועוד רבים אחרים, מוכרים מעט פחות. על כל אבן תמצאו הקדשה בפולנית, יידיש ועברית.

 

האנדרטה מסמלת את תחילת מסלול הזיכרון, שבו תוכלו לפסוע בדרך שעשו יהודי הגטו לכיכר האקציות, היא כיכר השילוחים (אומשלגפלאץ), ממנה נשלחו יהודי הגטו למחנות ההשמדה, רובם לטרבלינקה. עם תחילת האקציות יצאו הנאצים בהבטחת שווא לתגמול של לחם וריבה למתנדבים שיגיעו מרצונם לכיכר ואכן היו יהודים שהרעב הכריע אותם. לאחר כמה שבועות נגמרו המתנדבים והחלו האקציות ההמוניות. כיכר השילוחים, הסמוכה לתחנת הרכבת ממנה יוצאות רכבות משא, הפכה למקום של אימה ופחד. כיום נמצאת במקום אנדרטה עליה רשומים שמות תושבי הגטו שנספו בשואה.

 

מאחורי האנדרטה היתה קיימת מפקדת השילוחים של ה- S.S. משם נמשיך לנקודה הבאה - האנדרטה לזכר נופלי הבונקר במילה 18, בין הנופלים מרדכי אנילביץ מפקד מרד גטו ורשה, שנהרג והוא בן 24 בלבד. מרד גטו ורשה פרץ ב-1943 לאחר שרוב תושבי הגטו שולחו למחנות ההשמדה ובגטו נותרו לא יותר מ-60 אלף יהודים, שרוכזו במספר גושי בניינים.

 

המרד הוא במידה רבה סיפור של גבורה יהודית וההתקוממות הגדולה ביותר של היהודים בתקופת השואה. רוב המתקוממים היו צעירים שהתייתמו מהוריהם ומשפחתם נלקחה זה מכבר לטרבלינקה. ההתפכחות המרה הביאה אותם להקמת תנועת מחתרת שבה פעלו רוב המפלגות ותנועות הנוער: השומר הצעיר, דרור ובני עקיבא, מפלגת פועלי ציון, הבונד והקומוניסטים. כולם פעלו תחת ארגון הגג "הארגון היהודי הלוחם" הוא האי"ל שבראשו עמד מרדכי אנילביץ'. תנועת הנוער הרוויזיוניסטית בית"ר הקימה תנועה לוחמת משלה "האיגוד הצבאי היהודי (אצ"י). המורדים פעלו מתוך תעלות שחפרו מתחת לגטו אליהם הוברחו מזון וכלי נשק.

 

המורדים הצליחו להפתיע את החיילים הנאצים, אך הללו השתמשו באש ובגז כדי להבריח אותם מהבונקרים. ההתנגדות ארכה כארבעה שבועות, זמן שיא בהתחשב באמצעים המצומצמים שעמדו לרשות המורדים. ב-8 במאי נהרג אנילביץ', מפקד האי"ל (הארגון היהודי הלוחם) בבונקר ברחוב מילה 18 והלחימה כולה הסתיימה ב-16 במאי כשהגטו נפל סופית בידי הנאצים. הבונקר עצמו נחפר במקור על ידי אנשי העולם התחתון שביקשו להכין לעצמם מקום מסתור לימים קשים והתגלה בסופו של דבר על ידי אנשי המחתרת היהודית שהשתמשו בו עבור המפקדה הראשית. מותם של המורדים הפך לסיפור הגבורה היהודי הנודע ביותר של המלחמה.

 

מהאנדרטה נתקדם לכיוון אחת מנקודות הציון המרגשות בסיור היא אנדרטת רפפורט המציגה את הסיפור היהודי, על השואה והגבורה באנדרטה שמורכבת משני חלקים. חלק אחד מוקדש ללוחמי המרד היהודים, במרכזם אנילביץ', והחלק השני מתאר גברים נשים וטף, יהודים הכמהים לחופש, הולכים אל מותם על רקע הגטו העולה בלהבות.

 

האנדרטה נבנתה על ידי נתן רפפורט, אמן יהודי שכל משפחתו נספתה בשואה ורבות מעבודותיו עוסקות בנושא זה. רפפורט בנה את האנדרטה בסיוע האדריכל סוזין ביום השנה החמישי למרד גטו ורשה (1948). אנדרטה חשובה נוספת שאפשר לראות בגטו נמצאת בכיכר קראנסינסקי, שהייתה אזור לחימה במהלך המלחמה. האנדרטה מנציחה את ההתקוממות הפולנית כנגד הכובש הנאצי, היא מורכבת משני חלקים המתארים את שיטת הלחימה בנאצים: מצד אחד חיילים המוכנים לקרב ומהצד השני, חייל היורד אל הביוב, דרך התקשורת היחידה עם העיר העתיקה בזמן המלחמה.

 

עוד בקרבת מקום: מוזיאון בית הכלא Pawiak: הכלא, שהיה קיים לפני מלחמת העולם השנייה, שימש את הגסטפו במהלך המלחמה. בבית כלא זה נכלאו אלפי אסירים פוליטיים ורבים מהם מצאו את מותם בתאיו. במוזיאון ניתן להתרשם מחפציהם האישיים של האסירים שמספרים סיפור של תקופה חשוכה.

 

אפשר לסיים את הסיור פה, אבל למי שיש עוד כוח מומלץ להמשיך בתחבורה ציבורית לכיוון בית כנסת נוז'יק. בית הכנסת הוקם בשנת 1902 על ידי משפחת נוז'יק והיה אחד מבתי הכנסת הגדולים בוורשה והיחיד שעמד בחזיתו של רחוב (לעומת שאר בתי הכנסת שנבנו ברחובות קטנים, חבויים מהעולם ולא מושכים תשומת לב).

 

בית הכנסת שכן בתחומי הגטו עד שהוחלט לצמצם את שטח הגטו ובית הכנסת נותר מחוץ לחומה. במהלך המלחמה בית הכנסת חולל, הוסב לאורווה ושוכנו בו סוסים. בית הכנסת נחרב ב-16 למאי 1943, בפיצוץ שהשמיע את אקורד הסיום למרד גטו ורשה. עם השנים שוקם בית הכנסת וכיום עדיין מתפללים בו חברי הקהילה היהודית המצומצמת שנותרה בוורשה.

 

אם אתם שוהים בעיר במהלך השבת תוכלו, כמובן, להצטרף לתפילה ולהתרגש מהמעמד המפעים, גם אם אינכם נוהגים לפקוד את תפילת השבת דרך קבע. את היום נסיים במנה של אוכל יהודי במסעדת מסעדת גליל.

לפרטים נוספים
  • מגזין
  • תנאי שימוש
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
יעדים
יעדים פופולרים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים
        יעדים נוספים

          © 2025 שיחור