דף הבית יעדים ציריךמסלולים בציריך הגדה המזרחית

הגדה המזרחית

ציריך, שוויץ
1

המוזיאון השוויצרי הלאומי

אתרי חובה ⋅ מוזיאונים וגלריות
הצצה אמיתית לזהות והמורשת השוויצרית על גווניה השונים ניתן למצוא במוזיאון הלאומי של שוויץ, המוזיאון החשוב, הגדול והמרשים ביותר בכל הקשור להיסטוריה של המדינה, בו נמצא האוסף הגדול והמקיף ביותר של מוצגים המתוארכים מתקופת האבן ועד למאה ה-19. פריטים מעניינים בתצוגה הם הגלגלים הראשונים שנמצאו בציריך ונחשבים לראשונים מסוגם בעולם. עוד בתצוגה: כלי נשק, מדים, דגלי קרב וחג, עבודות זהב וכסף, קרמיקה, זכוכית ועוד, כמו גם מטבעות, מדליות, ציורים, ויטראז'ים, פסלים, רהיטים, שעונים, כלי נגינה, כלי עבודה ועוד חפצי אמנות ופריטים מחיי היומיום. בשנת 1891, לאחר התלבטויות רבות על מיקום המוזיאון הלאומי של שוויץ, ציריך ניצחה את המתחרות המובילות כמו לוצרן, באזל וברן. האדריכל הצעיר גוסטב גול נבחר לתכנן את המוזיאון וביסס את עיצובו על מאפיינים אדריכליים היסטוריים שונים מתקופת ימי הביניים המאוחרות והעידן המודרני, ושילב אותם ליצירה שלמה. עיצוב המוזיאון הלאומי של שוויץ נועד לבטא אחדות בין האוספים, התערוכות והאדריכלות. הוא גם שולב עם בית הספר לאמנות, ובכך סיפק דרישה חשובה נוספת של אותה התקופה: קיום שני המוסדות זה לצד זה, כך שהמוזיאון שימש דוגמה והשראה עבור הסטודנטים. כיום, המוזיאון הלאומי של ציריך נחשב לאחד המבנים הבולטים מהמאה ה-19 ומונומנט אדריכלי בעל חשיבות לאומית. ב-2016 נפתח מבנה נוסף שתוכנן על ידי האדריכלים השוויצרים Christ ו-Gantenbein. מבנה זה משלים באופן מלא את האגף של גוסטב גול בבניין ומכיל אולמות תצוגה גדולים, ספרייה מודרנית ואודיטוריום לאירועים ציבוריים. בקומת הקרקע ובקומה הראשונה מוצגים האוספים הפרה-היסטוריים, האוסף הרומי, ואחד האוספים העשירים והמרשימים ביותר של תקופת שושלת המלכים הקרולינגים. בקומה הראשונה תמצאו גם אולמות מרוהטים על כל חפציהם, עד לפרטים הקטנים ביותר, וכן אוסף של שעונים, גאוות התעשייה השוויצרית, מהמאה ה-16 עד ה-19. חובבי עולם האבירות ייהנו מאולם המוקדש לכלי הנשק ובגדי השריון של האבירים הלוחמים, המכסה את קורות המלחמות מהמאה ה-13 עד המאה ה-18, כולל יצירתו המונומנטלית של הצייר פרדיננד הולדר מ-1899, המתארת את "נסיגת כוחות הקונפדרציה בקרב מארינגו". כיאה לעיר שהיא מרכז תעשיית הטקסטיל, בקומה השנייה של המוזיאון מוצג אוסף של תלבושות קנטונליות עממיות, כפריות ועירוניות, משלוש-מאות השנים האחרונות. כמו כן, במוזיאון תצוגה ארכיאולוגית המציגה את העבר הקדום של שוויץ. במקום אף מוצג דגם של שלד ממותה ענקית שנמצא בשוויץ.
המוזיאון השוויצרי הלאומי
2

הספרייה המרכזית של ציריך

אחר
בספריה המרכזית של ציריך מעל לחמישה מליון מוצגים. עם חצי מיליון איש המבקרים בה מדי שנה, היא נחשבת לאחת מהספריות השוויצריות הגדולות ביותר במדינה. בין מדפי הספרים ניתן למצוא ספרות פופולרית לצד ספרים נדירים, ביוגרפיות, כתבי עת, כתבי יד, רישומים, מפות, ספרי מוסיקה, תווים ועוד מתקופות שונות.
הספרייה המרכזית של ציריך
3

רובע ניידרדורף (Niederdorf)

אתרי חובה ⋅ מרכזי קניות גדולים
רובע ניידרדורף שבמרכז העיר העתיקה הוא הרובע התוסס של העיר. הוא משתרע לאורך הגדה הימנית של נהר לימאט ולרוחב העיר העתיקה, החל מציריך האופטבאנהוף (תחנת הרכבת המרכזית של ציריך). בניידרדורף פאבים שוקקי אדם בהם הבירה זורמת כמים (וגם השפה האנגלית, למי שמתגעגע), בתי קפה, מסעדות, בתי קולנוע, מועדוני מוזיקה ושעשועים אחרים. המקומיים מתייחסים לאזור בחיבה כ"דורפלי". רובע זה הוא נציג נאמן ועשיר של ההיסטוריה, התרבות והאדריכלות של ציריך ובמקום ישנם מבנים היסטוריים ישנים. ישנן סמטאות מפותלות רבות (ונטולות מכוניות) בניידרדורף, ובהן מוסתרים סטודיו ליצירה, חנויות בוטיק, חנויות ספרים עתיקות וחנויות מזכרות. ה-Grossmunster, כנסייה פרוטסטנטית מפורסמת עם מבנה מרשים, ממוקמת באזור נידרדורף. בנייתה המקורית החלה בשנת 1100, אך היא נבנתה מחדש ושופצה מספר פעמים. אחד המקומות הטובים ביותר באזור לטעום קפה, מאפים או שוקולדים שוויצרים הוא Schober-Péclard הממוקם מאחורי כנסיית גרוסמונסטר, עסק קונדיטוריה שהוקם בשנת 1800 ויושב בבניין אלגנטי וייחודי מתחילת המאה ה-14. כאשר מזג האויר מאיר פנים, תמצאו כאן את אמני הרחוב, עם הגיטרות וכובעי המטבעות. הרובע הזה מגלם בצורה מושלמת את הקסם הייחודי של העיר ותענוג לחקור אותו הן ביום והן בערב. בעוד שבמהלך היום המקום מושך אליו אנשים שאוהבים לעשות קניות בוטיק או לספוג אווירה טובה תוך שהם לוגמים קפה ומנשנשים שוקולדים, בלילות הרובע הופך לאחד מאזורי חיי הלילה הטובים ביותר של ציריך, והוא מלא בברים ופאבים, דיסקוטקים ומופעי רחוב. לקראת רדת החשיכה הבתים העתיקים נראים קסומים, והאנשים מתחילים לגדוש את הרחובות. מדי אוגוסט מתקיים יריד ה-"Dörflifäscht" הפופולרי, ובו דוכני שוק, קולינריה, מופעים, אטרקציות ותקליטנים.
רובע ניידרדורף (Niederdorf)
4

Rindermarkt

שווקים
הרחוב, שכמו לקוח מגלויה מימי הביניים, הוא הרחוב האחרון המואר בתאורת מנורות גז. הרחוב הוא חלק ממבוך סימטאות העיר: בציריך מעולם לא היה שוק מרכזי ובסימטאות השונות של הרובע התקיימו שווקים קטנים שיועדו כל אחד לסחורות מסוימות כמו זה כאן המיועד לבשר. זהו גם חיבור הרבעים של תחילת ימי הביניים וסוף ימי הביניים. שני מבנים מפורסמים מתנשאים שם, בילגריטורם וגרימנטורם, אשר שימשו בעבר כמקום מגורים לאצילים ואבירים וכיום יש בהם מסעדות ידועות. המזרקה שברחוב נושאת את פסלו של יופיטר. לספרותיים שבינינו: בית מספר 9 של הרחוב הוא בית ילדותו של המשורר בן ציריך גוטפריד קלר, אחד הסופרים והמשוררים השוויצרים המצליחים ביותר במאה ה- 19.
Rindermarkt
5

בית העירייה (Rathaus)

אתרי דת והיסטוריה
בית העירייה (Rathaus) ההיסטורי של ציריך ממוקם על הגדה המזרחית של הלימאט מעבר לגשר ראטהאוז. המבנה המסיבי בסגנון ניאו-קלאסי נחנך בשנת 1698 והוא ממוקם בדיוק במקום בו ממוקם קודמו, ששירת את העיר בימי הביניים. כיום מתכנסות בין כתליו מועצת העיר ומועצת הקנטון לישיבות שבועיות, ואזרחי העיר יכולים לדעת זאת על פי הדגל הכחול לבן של ציריך המונף מעל הכניסה.
בית העירייה (Rathaus)
6

הקתדרלה הגדולה של ציריך (Grossmünster)

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
גרוסמונסטר היא כנסייה פרוטסטנטית הנקראת לפעמים "המפלצת הגסה" על ידי מקומיים דוברי אנגלית. פירוש השם גרוסמונסטר (Grossmünster) הוא "השר הגדול", והכנסייה היא אחת מארבע הכנסיות הגדולות בעיר ציריך (לצד Fraumünster, Predigerkirche ו-St. Peterskirche). הכנסייה ממוקמת בעיר העתיקה של ציריך ועל גדת נהר לימאט. מגדלי התאומים הבולטים שלה נחשבים לחלק אייקוני מקו האופק של העיר. הכנסייה נבנתה בסגנון האדריכלות הרומנסקי ​​שהיה רווח בתקופת ימי הביניים באירופה והתאפיין בקשתות חצי עגולים. לפי האגדה, קרל הגדול גילה את קבריהם של הקדושים הפטרונים של העיר, פליקס ורגולה, והורה לבנות כנסייה במקום. בנייתו של גרוסמונסטר החלה בשנת 1100. בסיסי המגדל הוקמו בשנת 1180 ועבודות הבנייה נמשכו תקופה ארוכה מאוד והסתיימו בסביבות 1220. מגדלה הדרומי הושלם רק בשנת 1480. המגדלים המחודדים שנישאו מעל הקתדרלה עלו באש בשריפה שפרצה בשנת 1763 והוחלפו בכיפות עץ מכוסות מתכת שנעשו ירקרקות עם הזמן, בסגנון שהוא חיקוי לאדריכלות הגותית המאוחרת. העיטורים המקוריים היחידים שנותרו היום הם כמה ציורי קיר דהויים בקפלה צדדית ותיאורים של סצנות קרב וגילויו של קרל הגדול את קבריהם של פליקס ורגולה. הקריפטה של ​​הכנסייה היא הגדולה ביותר בשוויץ ומתוארכת למאות ה-11 וה-13. לאורך תקופת ימי הביניים, גרוסמינסטר ופראומינסטר (הממוקם על הגדה הנגדית של נהר לימאט) התחרו ביניהן על החזקת שרידי הפטרונים. בסופו של דבר, שתי הכנסיות הסכימו להחזיק במשותף בסמכות ויזמו תהלוכה ציבורית גדולה ב-11 בספטמבר מדי שנה, שמתקיימת ברציפות עד היום ונחשבת ליום חג ציבורי בציריך. במחצית הראשונה של המאה ה-16, כנסיית גרוסמינסטר הייתה נקודת ההתחלה של הרפורמציה השוויצרית-גרמנית בראשות הולדריש צוינגלי והיינריך בולינגר. כתוצאה מהרפורמה חלו שינויים רבים, אחד מהם הוא הפיכת פנים הכנסייה לפשוט יותר. כמו כן, הוציאו מהכנסייה את העוגב המקורי ואת פסלוני הדת. בשנת 1932 יצר ג'אקומטי ויטראז'ים חדשים לחלונות הקתדרלה ובשנת 1938 הוסיף האומן אוטו מונץ על שער הכניסה תמונות מחייו של צווינגלי, הכומר שהביא במאה ה-16 את הרפורמציה לציריך. מי שבכושר יוכל לטפס לאחד משני המגדלים בגובה של 187 מדרגות וליהנות מתצפית מרהיבה על כל העיר, על גגות ציריך והנהר כמו גם פסגות אלפיניות הרחק באופק. סיורים מודרכים נערכים כאן ביום ראשון השני של כל חודש, אך הם מתאימים לדוברי גרמנית בלבד.
הקתדרלה הגדולה של ציריך (Grossmünster)
7

מוזיאון קונסטהאוס (Kunsthaus zurich)

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון לאמנות יפה הממוקם במרכז העיר וכולל מלבד תערוכות מתחלפות גדולות, גם תצוגה קבועה, מקיפה וחשובה של אמנות הפיסול, הציור, הרישום והצילום. פיסול צרפתי וגרמני מסוף ימי הביניים, ציורים איטלקיים וגרמניים מתקופת הבארוק ואוסף גדול של אומנות שוויצרית מהמאה ה-15 ועד ימינו: הודלר, ואלוטון, בוקלין ואחרים. לפיסול הצרפתי מקום נכבד בתצוגה- מוצגות כאן יצירות חשובות של סזאן, דגה, מאטיס ואחרים. שני אוספים נכבדים תורמים לחשיבותו של המוזיאון, יצירות של אדוארד מונק ושל אלברטו ג'יאקומטי. אולם מיוחד מוקדש ל-14 יצירות של מארק שאגאל. שימו לב: המוזיאון סגור למבקרים בימי שני.
מוזיאון קונסטהאוס (Kunsthaus zurich)
8

בית האופרה של ציריך

מוזיקה והופעות ⋅ אתרי דת והיסטוריה
בית האופרה של ציריך נחשב לאחד מבתי האופרה המובילים בעולם. ראשית סיפור האופרה של העיר בשנת 1834, עת חברו להם סוחרים עשירים וחובבי מוזיקה, תרמו כספים תמורת מניות, והקימו את בית האופרה הראשון. אולם בליל השנה החדשה של 1890 האולם עלה באש ונשרף כליל. יורשי בעלי המניות לא אמרו נואש וגילו רוח התנדבות כאבותיהם. הם אספו שני מיליון פרנקים שוויצריים, פנו לחברה האוסטרית פלנר את הלמר, שבידיה הייתה תוכנית מושלמת, שלא יצאה אל הפועל, להקים בית אופרה בקרקוב, פולין, וכך בוצעה התוכנית בציריך, במהירות שיא של 21 חודשים. את התוצאה המפוארת והמעוטרת, ברוח האדריכלות של סוף המאה ה-19, תוכלו לסקור בסיבוב מחוץ לבניין.
בית האופרה של ציריך
9

גני ציריכהורן

פארקים
גנים נפלאים הממוקמים במזרח ציריך, על גדות האגם, וכוללים אזורים המתאימים לפיקניקים, דוכני אוכל ושתיה, מגרשי משחקים לילדים, הופעות אמנים ובית הקזינו של ציריך. מומלץ אם אתם חפצים במנוחה קצרה מהעיר ההסואנת ובמילוי הריאות באוויר צח וצלול.
גני ציריכהורן
10

המרכז לארכיטקטורה זאז באלריב (ZAZ Bellerive)

אחר
המרכז לארכיטקטורה זאז באלריב (ZAZ Bellerive), השוכן בוילה ציורית על אגם ציריך, שם דגש על מקומם של האורבניות, החלל והאדריכלות בחיינו באמצעות תערוכות, אירועים ומעבדת מחקר. שימו לב: המרכז סגור למבקרים בימי שני ושלישי.
המרכז לארכיטקטורה זאז באלריב (ZAZ Bellerive)

אודות

מאחורי תחנת הרכבת הראשית של העיר, על פני משולש ירוק שאפשר לדמותו במאמץ קל לחצי-אי המוקף משני צדדים בנהר הלימאט ובנהר הזיל, הנפגשים בקודקודו, מתחיל המסלול. שם, בשטח שבו נערכה בשנת 1883 התערוכה השוויצרית הלאומית הראשונה, נמצא מאז 1893 המוזיאון השוויצרי הלאומי ‏ (Das Schweizerische Landesmuseum), בטירה שהוקמה בסגנון ימי הביניים.

 

מוזיאון זה הוא החשוב, הגדול והמרשים ביותר בכל הקשור להיסטוריה של שוויץ. במוזיאון מוצגים ההיסטוריה והתרבות של שוויץ, מתקופת האבן ועד למאה ה-19 והוא מכיל אוסף מקיף של מוצגים שנבחרו בקפידה החל מכלי נשק, מדים, דגלי קרב וחג וכלה בציורים, ויטראז'ים, פסלים, כלי נגינה ועוד חפצי אומנות ופריטים מחיי יומיום.

 

כראוי לשוויץ מוצג במוזיאון אוסף שעונים, יצירות התעשייה השוויצרית, מהמאה ה16- עד ה-19 ופינה מיוחדת מוקדשת לעולם האבירות: כלי נשק ובגדי שריון שלבשו הלוחמים במלחמות שהתחוללו בין המאה ה- 13 ועד למאה ה-18.

 

מן המוזיאון מוליכה הדרך על גדת הלימאט עד לגשר Bahnhofbrucke, ומעברו השני, על הגדה המזרחית, עם הטיילת היפה דרומה. מול גשר Rudolf Brun, שמאלה, עולה רחוב Muhlegasse, המוביל לכנסייה מן המאה ה14/13-, פרדיגרקירחה (Predigerkirche) טיול קטן לפנים הכנסייה יכול לספק כמה דקות של שקט ומפלט מהעיר, רגע להסדרת המחשבות לפני שממשיכים הלאה, לספרייה המרכזית של ציריך , Zentralbibliotheke Zurich. עם מעל לחמישה מיליון מוצגים וחצי מיליון מבקרים בשנה הספרייה נחשבת לאחת מהספריות הגדולות ביותר במדינה.

 

רחוב הרוחב של הרובע הוא ה-Niederdorf, שהעניק את שמו לסביבה, או יותר נכון , הסביבה העניקה לו את שמה -.רובע ניידרדורף בכל אופן זהו הרובע התוסס של העיר. כאשר מזג האוויר מאיר פניו, זהו מקום אמני הרחוב מציגים את מרכולתם עם הגיטרות וכובעי המטבעות. משם דרומה לכיוון הנהר, זהו ה Rindermarkt. הרחוב, שכמו לקוח מגלויה מימי הביניים הוא הרחוב האחרון המואר בתאורת מנורות גז.

 

בסמטאות השונות של הרובע התקיימו שווקים קטנים, שיועדו כל אחד לסחורות מסוימות, כמו זה כאן – המיועד לבשר. נחזור אל הגדה המזרחית של הלימאט, ונפנה דרומה, מעבר לגשר ראטהאוז, שם ניצב בית הנבחרים ההיסטורי של ציריך , Rathaus, על הנהר. המבנה המסיבי בסגנון הניאו-קלאסי נחנך בשנת 1698, והוא ממוקם בדיוק במקום שניצב קודמו, ששירת את העיר בימי הביניים. כיום מתכנסות בין כתליו מועצת העיר ומועצת הקנטון לישיבות שבועיות, ואזרחי העיר יכולים לדעת זאת על פי הדגל הכחול-לבן של ציריך המונף מעל לכניסה.

 

המשיכו דרומה לאורך Limmatquai עד שתגיעו לגשר Munsterbrucke הוא גשר הקתדרלה, אשר בשנת 1839 החליף גשר-עץ צר שהיה במקום. למעשה, היה זה גשר האבן הראשון של העיר. מעבר לגשר, באותו צד של הגדה, נמצאת כנסיית המים Wasserkirche אשר אגדות מקומיות מרתקות קשורות בה. במקור כנסיית המים נבנתה על אי קטן והיא שוכנת במקום מאז 1480.

 

מזרחה משם, אי אפשר לפספס, מטילה את צלה על הסביבה הקתדרלה הגדולה של ציריך (Grossmunster). הקתדרלה נבנתה החל משנת 1100, בסיסי המגדלים הוקמו בשנת 1180, והעבודה נתארכה זמן רב מאוד. המגדל הדרומי, למשל, הושלם רק בשנת 1480. המגדלים המחודדים שנישאו מעל הקתדרלה עלו באש בשריפה שפרצה בשנת 1763 והוחלפו בכיפות עץ מכוסות מתכת שנעשו ירקרקות עם הזמן. סגנון שהוא חיקוי לגותי המאוחר. מן הקתדרלה מזרחה, עם רחוב Kirchgasse מובילה הדרך אל מוזיאון האמנות של ציריך.Kunsthaus Zurich, הכניסה בכיכר ,Heimplatz.

 

מלבד תערוכות מתחלפות גדולות, יש במוזיאון תצוגה מתמדת גדולה וחשובה של אומנות הפיסול, הציור, הרישום והצילום. שני אוספים נכבדים תורמים לחשיבותו של המוזיאון, יצירות של אדוארד מונק ושל אלברטו ג'יאקומטי. אולם מיוחד מוקדש ל-14 יצירות של מארק שאגאל. מדרום למוזיאון עובר רחוב Ramistrasse, היורד מערבה עד למקום מוצא נהר הלימאט מן האגם. משם, אין דבר נאה יותר להרחיב דעתו של אדם מאשר לטייל לאורך גדת האגם,Utoquai דרומה על פני הנוף הנפלא, הדשאים, ערוגות הפרחים, העצים, מעגן הספינות, ובכלל.

 

במרחק כמה עשרות מטרים משם, משמאל לדרך, נמצא בית האופרה של ציריך הנחשב לאחד מבתי האופרה המובילים בעולם שנבנה ברוח האדריכלות של סוף המאה ה-19.

 

בהמשך הדרך פונה גדת האגם בעיקול ימינה, אל עבר גני ציריכהורן (Zurichhorn) הנפלאים, שם נמצא גם הקזינו של העיר. לפני הגנים והקזינו, שמאלה מן הגדה עם רחוב Hoschgasse , במספר 3, שוכנת וילה מפוארת שנבנתה בשנת 1931 על ידי אחד מעשירי העיר, וכיום היא אוצרת בתוכה את מוזיאון באלריב (Museum Bellerive). לסיום מפנק של היום ניתן לפקוד את מסעדת Fischstube המשקיפה על הנהר. זוגות ימצאו בה מקום רגיעה רומנטי ומשפחות יהנו מרגעי מנוחה שהורווחו ביושר.

לפרטים נוספים
  • מגזין
  • תנאי שימוש
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
יעדים
יעדים פופולרים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים
        יעדים נוספים

          © 2025 שיחור