דף הבית יעדים פראגמסלולים בפראג הדרך המלכותית למצודה

הדרך המלכותית למצודה

פראג, צ'כיה
1

שוק האוול (Havelske Tržnice)

שווקים
אחד השווקים העתיקים (הוקם בשנת 1232) והפופולאריים ביותר בפראג. השוק נמצא בסמטה קצרה שמחברת בין העיר העתיקה לכיכר ואצלאב והינו השוק הפתוח המרכזי של מרכז העיר. ניתן למצוא בו פירות וירקות, פרחים, חפצי אומנות, פריטי עור, צעצועי עץ וחפצי נוי מקרמיקה וזכוכית. המקום פופולרי גם בקרב תיירים והוא פתוח כל השנה.
שוק האוול (Havelske Tržnice)
2

כנסיית ייליי הקדושה (Kostel sv. Jilji)

אתרי דת והיסטוריה
הכנסייה, שהוקמה בשנת 1339, מייצגת בליל סגנונות - רומנסקי, גותי ובארוקי - שהצטברו זה על גבי זה בשיפוצים התכופים. כלפי חוץ המבנה מעוצב בסגנון רומנסקי, אולם בתוכו שולטים פסיפסים ופרסקות מרהיבים בסגנון הבארוק, פרי עמלו של האמן המוכשר ואצלב ריינר. כיום משמש מתחם הכנסייה גם כגלריה וכאתר לקונצרטים. הכניסה למבקרים אפשרית לאחר סיום התפילות במקום.
כנסיית ייליי הקדושה (Kostel sv. Jilji)
3

הקלמנטינום (Klementinum)

אתרי דת והיסטוריה
קבוצת בניינים ששימשה בעבר כקולג' ישועי ומאכלסת כיום את הספרייה הלאומית של צ'כיה. המגדל האסטרונומי מספק תצפית מרהיבה על העיר העתיקה ובאולם הבארוק ציורי קיר מרהיבים. בתוך המתחם חובה לבקר בספרייה שבאולם הבארוק - פאר ארכיטקטוני מרהיב עם תצוגה של 20,000 ספרים עתיקים וגלובוסים היסטוריים; במצפה הכוכבים שבו ערך יוהנס קפלר את תצפיותיו בגרמי השמיים; ובקפלת המראות המדהימה, המעוטרת במראות מיוחדות ומעוצבת בסגנון בארוקי יפהפה. בקפלה תבחינו גם בשני עוגבים - על אחד מהם ניגן וולפגנג אמדאוס מוצרט בכבודו ובעצמו. כיום מתקיימים במקום קונצרטים ואירועים מוזיקליים רבים, נסו להגיע לאחד מהם, זו חוויה מוזיקלית יוצאת דופן.
הקלמנטינום (Klementinum)
4

כנסיית פרנציסקוס הקדוש

אתרי דת והיסטוריה
כנסיית פרנציסקוס הקדוש (Kostel sv. Františka Serafinského) היא כנסייה מהמאה ה-17 המשתייכת למסדר הצלבנים היחיד בבוהמיה, מסדר אבירי הצלב בעל הכוכב האדום. הכיכר שבה נמצאת הכנסייה נקראת כיכר הצלבנים Křižovnickem naměsti. המסדר בנה את הכנסייה הגותית ליד גשר יודיט, קודמו של גשר קארל, והיה אחראי לתחזוקתו וגביית המיסים והמכסים שהיו נהוגים בתקופה. פרט לכך, מרבית פעילות המסדר היתה טיפול בחולים ובעניים. הכנסייה הנוכחית שופצה לפי תוכניותיו של הארכיטקט הצרפתי ז'אן בפטיסט מתי. שרידי הכנסייה הגותית נמצאים במרתף הכנסייה - "הכנסייה התחתית". מומלץ לבקר בכנסייה בעונת הקונצרטים המיוחדת - מאפריל עד דצמבר.
כנסיית פרנציסקוס הקדוש
5

מוזיאון גשר קארל (Muzeum Karlova Mostu)

מוזיאונים וגלריות
המוזיאון מוקדש כולו לגשר המיתולוגי ומספר את סיפורו - מתחילת הבניה בשנת 1357, דרך האסונות והשטפונות שפקדו אותו וכלה בתוכניות עתידיות לשיפוצים ותחזוקה. בין המוצגים שרידיו של גשר יודיטין (Juditin) שקדם לגשר קארל ונהרס בשטפונות, ומודל תלת מימד - שבנייתו ארכה שנה וחצי - של גשר קארל כפי שנראה במאה ה-14.
מוזיאון גשר קארל (Muzeum Karlova Mostu)
6

מוזיאון סמטנה (Smetana)

מוזיאונים וגלריות
המוזיאון מוקדש לחייו ויצירתו של המלחין הצ'כי הדגול בדז'ין סמטנה (Bedřich Smetana) אשר נודע גם בשל דעותיו הלאומניות ונחשב בצ'כיה לגיבור לאומי. סמטנה, יליד פראג, החל לנגן כבר בהיותו בן חמש. כשבגר ניגן לפרנסתו בהופעות בכפרים שמסביב לפראג, ולימד את בני האצולה מוזיקה. הוא נחשב למורה מעולה והקים בית ספר למוזיקה בפראג. נוסף על ניהול בית הספר הוא ניצח על מקהלות, כתב יצירות, הלחין אופרות ושימש מבקר מוזיקלי. הוא הצטיין בלהט לאומני ובאהבת ארצו, עובדה שמצאה ביטוי ברבות מיצירותיו. בערוב ימיו איבד סמטנה את השמיעה, ויצירותיו הגדולות נכתבו כשהוא חירש לחלוטין. חירשותו דיכאה אותו עד כדי איבוד שפיותו, והוא אושפז בבית חולים לחולי נפש, שם גם סיים את חייו. עם יצירותיו המפורסמות ביותר נמנית "מולדתי" - יצירה של שישה פרקים שהחלק המוכר שלה הוא ה"מולדבה", וכן האופרה "הכלה המכורה". מי שצלילי הפתיחה של ה"מולדבה" מזכירים לו את מנגינת המנון "התקווה" שלנו - אינו טועה. שני הלחנים הושפעו כנראה מאותו שיר רומני עממי שמנגינתו סיפקה השראה למלחיניהם. המבנה צנוע למדי ומכיל מגוון מסמכים, מכתבים אישיים וכלי נגינה הקשורים לחייו ויצירתו של סמטנה. בחזית המוזיאון מוצב פסלו של המלחין. שימו לב: המוזיאון סגור למבקרים בימי שלישי.
מוזיאון סמטנה (Smetana)
7

מוזיאון קמפה (Kampa)

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון קמפה החדש לאמנות מודרנית ממוקם במבנה היסטורי מהמאה ה- 14 ששימש במקור כתחנת רוח. במוזיאון אוסף של יותר מ- 1,000 ציורים ממרכז ומזרח אירופה, ביניהם יצירותיו האבסטרקטיות של הצייר הצ'כי פרנטישק קופקה (Frantisek Kupka). בנוסף לתערוכת קבע יש במקום תערוכות מתחלפות.
מוזיאון קמפה (Kampa)
8

החומה של ג'ון לנון (Lennonova zeď)

אחר
קטע קטן מחומת מתחם אבירי מלטה המוקדש לג'ון לנון והחיפושיות. הקיר מכוסה בכתובות וציורים צבעוניים המבטאים שאיפה לחופש, לשלום ולאהבה. הקיר הוקדש לג'ון לנון לאחר הרצחו בשנת 1980. צעירי פראג ראו בו סמל לחופש ושלום ועד מהרה הפך הקיר למקום ביטוי למחאה פוליטית כנגד המשטר. המשטר הקומוניסטי ניסה לצבוע את גרפיטי המחאה מספר פעמים, רק כדי לגלות שהקיר מתמלא בכתובות חדשות במהלך הלילה. לאחר שסבל מקילוף הטיח בידי אספנים ואחרים שיפצה העיריה את הקיר וכיום הגרפיטי שעליו מפויס יותר אך חסרות לו האותנטיות והנועזות הקודמות.
החומה של ג'ון לנון (Lennonova zeď)
9

כנסיית גבירתנו מריה הקדושה בשלשלאות

אתרי דת והיסטוריה
כנסיית גבירתנו מריה הקדושה בשלשלאות (Kostel Panny Marie pod řetězem) בסגנון הרומנסקי נבנתה על ידי מסדר אבירי מלטה בשנת 1169 והיא עדיין נשלטת בידי המסדר. מסדר עצמאי זה היה רב עוצמה בעבר והתקבל על ידי רוב האומות הקתוליות - כולל הרפובליקה הצ'כית - כישות מדינית נפרדת. שגרירות המסדר נמצאת בכיכר מלטה בצמוד לכנסייה. שימו לב: הביקור בכנסייה אפשרי בתיאום מראש בלבד או לפני המיסה.
כנסיית גבירתנו מריה הקדושה בשלשלאות
10

כנסיית מריה הקדושה של הנצחון

אתרי דת והיסטוריה
כנסיית מריה הקדושה של הנצחון (Kostel Panny Marie Vítězné) הידועה גם בשמה "כנסיית ישו התינוק" (Kostel Pražského Jezulátka) היא כנסייה כרמליתית שנבנתה בשנת 1613. האטרקציה שבה היא פסל שעווה של ישו התינוק אשר הובא מספרד בשנת 1628, ומיוחסים לו כוחות מיוחדים. מלבושיו של הפסל, שנתרמו על ידי עולי רגל מכל רחבי העולם, מוחלפים מידי מספר ימים. "ישו התינוק" נשמר בתוך ארגז זכוכית, במזבח ראוותני. הקירות מסביב למזבח מצופים בלוחות שיש, שהוצבו כאות תודה על ידי מאמינים שנהנו מהניסים של הפסל. בכנסייה גם מוזיאון קטן וחנות מזכרות.
כנסיית מריה הקדושה של הנצחון
11

קתדרלת ניקולאס הקדוש (במאלה סטראנה)

אתרי חובה ⋅ מוזיקה והופעות
קתדרלת ניקולאס הקדוש ניצבת במרכז הרובע הקטן (מאלה סטראנה) ונחשבת למבנה הבארוק הגדול והבולט בפראג. זוהי יצירת המופת האולטימטיבית של שניים מחשובי הארכיטקטים של פראג, האב והבן כריסטוף וקיליאן-איגנץ דינצנהופר. היא נבנתה בשנים 1755-1704 על גבי הריסותיה של כנסייה גותית. כנסיית ניקולאס הקדוש היא דוגמה לאדריכלות בארוק מרהיבה. כל אדם שמגיע לבקר בה נדהם מהמבנה החיצוני המרשים ומהחללים הפנימיים המפוארים. נופה של פראג לא יהיה שלם ללא הצללית של הכנסייה, שנמצאת ממש מתחת למצודה. חזית הכנסייה מורכבת מגלים של צורות שקועות וקמורות, שהאפקט הדינמי שלהם מועצם על ידי שלישיית גמלונים גדולים המתנשאים מעל החלק המרכזי המוגבה ובו פסל גדול של ניקולאס הקדוש שפיסל הפסל יאן בדריך קוהל. סמל הפטרון הגדול של הכנסייה ופסלי האבן של האבות המערביים המעטרים את החזית הם דוגמה טהורה של בארוק רומי. גרמי מדרגות חצי עגולים מובילים לשלישיית כניסות מפוארת. למרות ההבדל בעיצובים ובסגנונות של האב והבן, הם שילבו את כל הפריטים העיצוביים ברגישות גבוהה והביאו להרמוניה מלאה. התדהמה ממשיכה גם כשתחצו את הכניסה המפוארת. תקרת הכנסייה מכוסה בפרסקו מרשים של יוהן קראקר, שנחשב לפרסקו הגדול באירופה. הציור מתאר סצנות מחייו של ניקולאס הקדוש. יוהן קראקר, האמן הווינאי שצייר את הפרסקו, דרש שאף אחד לא יראה את עבודתו עד שתסתיים. כומר ישועי שסקרנותו בערה בו, התגנב לכנסייה וצפה באמן המצייר. קראקר הרגיש בנוכחותו, לא אמר דבר, אך הנציח את הכומר הסקרן ביצירתו. חדי העין שיתבוננו בציורי התקרה יוכלו לראות דמות מסתתרת ומציצה מאחורי אחד העמודים. פנים הכנסייה מעוטר בזהב ושיש, כיאה ליצירה של דינצנהופר, והמראה מרהיב בעושרו. עוד פריט שאסור לפספס בביקור בכנסייה הוא העוגב הלבן הנפלא, שמלאכים זהובים עולים ויורדים בו. במקור היו שלושה עוגבים שנבנו על ידי בונה עוגבים ישועי בשם תומס שוורץ. שניים מהם השתמרו עד היום: העוגב הגדול בגלריה המרכזית (לא בשימוש כרגע) ואחד קטן יותר בגלריה הצדדית. העוגב הקטן נבנה בשנת 1745 והוא בעל שתי מקלדות ולוח פדלים. מוצרט ניגן עליו בשהותו בפראג בשנת 1787. העוגב פעיל גם כיום בקונצרטים המתקיימים במקום.
קתדרלת ניקולאס הקדוש (במאלה סטראנה)
12

גני ארמון ולנשטיין (Valdštějnská zahrada)

פארקים
גני ארמון ולנשטיין הנפלאים פתוחים לקהל רק בחודשי הקיץ. הגנים מעוצבים בסגנון גאומטרי האופייני לתקופת הבארוק ותמצאו בהם מבוך קטן, "קיר בוכה", פסלים מיוחדים, ערוגות פרחים וטווסים משוטטים. אם יתמזל מזלכם תוכלו גם לשמוע קונצרט תוך כדי השיטוט בין הפסלים.
גני ארמון ולנשטיין (Valdštějnská zahrada)
13

מצודת פראג (Pražský hrad)

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
מצודת פראג (Pražský hrad), אחת המצודות הגדולות בעולם, ממלאת במלוא הדרה את קו הרקיע של פראג. היא נחשבת לערש הולדתה של העיר, ושזורה בהיסטוריה שלה לאורך מאות שנים. כיום היא משמשת כמעונם הרשמי של נשיאי צ'כיה, ומקום מושבה של הממשלה. הכניסה הראשית למתחם המצודה היא דרך שער ברזל מרשים שמשני עבריו ניצבים חיילי משמר הכבוד של המצודה. מדי שעה עגולה מתבצעת החלפת משמרות, ופעם אחת ביום, בשעה 12:00 בצוהריים, מתקיים טקס מורחב הכולל תרועת חצוצרות והנפת דגלים. המצודה שימשה מאז ומתמיד מקום מושבם המסורתי של שליטי בוהמיה. יש בה מבנים ששרדו מתחילת התקופה הרומנסקית, אך צורתה עוצבה בחלקה הגדול בשתי התקופות שבהן היתה פראג הבירה המלכותית: תחילה בזמן הקיסרות הרומית הקדושה, תחת שלטונו של המלך קארל (1378-1346), ומאוחר יותר בזמן הקיסרות ההבסבורגית האוסטרית, תחת שלטונו של רודולף השני (1612-1576). במאה ה-18 ערכה בה קיסרית הבסבורג, מריה תרזה, מסע שיפוצים מקיף שזכה למטחי ביקורת. מצודת פראג היא למעשה קומפלקס ענק שמכיל מוזיאונים, כנסיות, ארמונות וגנים. המבנים נבנו במגוון סגנונות אדריכלות, מסגנון רומנסקי ועד גותי. הסיבה היא שהמצודה נחשבה לסמל שלטוני, וכל שליט בעיר הקפיד להוסיף בניין נוסף למצודה שינציח את שלטונו. כיוון וכל שליט שלט בתוקפה אחרת, המצודה מקושטת במגוון מפתיע של סגנונות אדריכליים. ארמון המלוכה הישן (Starý královský palác), שנבנה על שרידי ארמון סובבסלב (Soběslav) הרומנסקי, היה מקום מושבם של הנסיכים והמלכים הבוהמיים עד המאה ה-16. גולת הכותרת של הארמון הוא אולם ולדיסלב (Vladislavský sál) הגותי היפהפה, על תקרתו המקומרת והמצולעת, המשמש כיום כמקום לאירועים ממלכתיים וטקסיים. מרפסת התצפית של האולם מציעה נוף יפהפה. בין המקומות הפופולריים ביותר לביקור אפשר למצוא את קתדרלת ויטוס הקדוש המרשימה (Katedrála sv. Víta), שמעוצבת בסגנון גותי ושולטת על קו הרקיע של העיר. בנייתה של הקתדרלה ארכה כמעט 600 שנה והושלמה לבסוף בשנת 1929. בפנים תוכלו לראות, בין היתר, את קפלת ואצלב הקדוש המרהיבה ביופייה ואת הקריפטה בה קבורים מלכי צ'כיה, ואם תטפסו 287 מדרגות לראש המגדל הדרומי שלה תזכו לנוף משגע של מתחם המצודה והעיר כולה (הגישה למגדל כרוכה בתשלום נפרד). הקתדרלה כוללת גם את חדר הכתר, שם תכשיטי הכתר המרהיבים נשמרים בקפידה, אבל אלו מוצגים בדרך כלל אחת לחמש שנים, כשלנשיא הרפובליקה הזכות הבלעדית להחליט על הצגתם. אולי יתמזל מזלכם ותוכלו להביט בהם בעת ביקורכם. מקום פופולרי נוסף הוא "סמטת הזהב" (Zlatá ulička), המוכרת גם כ"סמטת האלכימאים". הסמטה נוצרה בסוף המאה ה-15 בעקבות בניית הביצורים הצפוניים החדשים. הסמטה הציורית הזו, עם בתיה הקטנים והצבעוניים, משופעת באגדות ובמיתוסים שמשכו אליהם גם סופרים ואמנים רבים, כולל פרנץ קפקא הנודע, שגר במקום פעם. נכון לעכשיו, מספר בתים מארחים תערוכה המציגה את החיים בסמטה לאורך 500 שנות ההיסטוריה שלה. בזיליקת ג'ורג' הקדוש (Bazilika Sv. Jiří) היא אחד המונומנטים הרומנסקיים המשמעותיים ביותר בפראג (למרות החזית הבארוקית) והכנסייה השנייה בעתיקותה בעיר. לבזיליקה שני מגדלי אבן לבנים, המגיעים לגובה של 41 מטר, כשהמגדל הדרומי (המאסיבי יותר) נקרא אדם והמגדל הצפוני, הנקרא חוה, ניצב בהטיה קלה (כ-40 ס"מ). בתוך הבזיליקה תוכלו להתפעל מציורי הקיר מהמאה ה-12, עיטורי הטיח המורכבים, הפסלים המעודנים וחלונות הוויטראז' היפים. בין המוזיאונים במצודה תוכלו למצוא את הגלריה הלאומית ובה אוסף של יצירות אומנות מהבארוק, תערוכה המוקדשת להיסטוריה של צ'כיה, מוזיאון הצעצועים וגלריית התמונות של המצודה, המבוססת על האוסף של רודולף השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה. גני הטירה עומדים בפני עצמם כאטרקציה תיירותית ותוכלו לגלות בהם פסלים מקסימים, מזרקות מקושטות ופינות נסתרות המעוררות תחושת מסתורין. הגנים הפופולריים ביותר הם הגן המלכותי (Královská zahrada), שהוקם בשנת 1534, בו תוכלו להתפעל מעיצוב הרנסנס המדהים, מהמזרקה המזמרת האלגנטית ומארמון הקיץ של המלכה אן; גן הבאסטיון (Zahrada Na Baště), השוכן בתוך ביצורים עתיקים, בו תוכלו להתפעל מהפסלים המדהימים של הרנסנס והבארוק, לשוטט לאורך השבילים הרומנטיים ולהתענג על נופים שובי לב של גגות פראג; הגנים הדרומיים (Jižní zahrady), המורכבים משלושה גנים קטנים - גן עדן (Rajská zahrada), הגן על החומות (Zahrada Na Valech) וגן הארטיג (Hartigovská zahrada), בהם תוכלו ליהנות משילוב הרמוני של אלגנטיות מטופחת ועשבייה פראית; וחממת האורנג'רי (Oranžerie), המבנה החדש ביותר בגנים, המשמשת לטיפוח והנבטה של צמחים. כרטיס הכניסה הסטנדרטי (המעגל הראשי) כולל גישה לארמון המלוכה הישן, "סמטת הזהב", קתדרלת ויטוס הקדוש ובזיליקת ג'ורג' הקדוש. שימו לב כי לכל חלק במצודה יש שעות פתיחה משלו וכדאי לבדוק את הזמנים לפני שאתם מגיעים לביקור. חשוב: יש להגיע עם כרטיס מודפס. איך להגיע למצודה? ישנן מספר תחנות חשמלית בקרבת מקום (Královský letohrádek, Pražský hrad, Pohořelec) וגם שתי תחנות מטרו (Malostranská, Hradčanská). רוב המבקרים משתמשים בחשמלית מס' 22 ויורדים בתחנה שנקראת מצודת פראג -Pražský hrad.
מצודת פראג (Pražský hrad)
14

קתדרלת ויטוס הקדוש (Katedrála svatého Víta)

אתרי דת והיסטוריה
קתדרלת ויטוס הקדוש, ששמה המלא הוא "קתדרלת ויטוס הקדוש, וצלאב הקדוש ואדאלברט הקדוש", היא יצירת מופת של אדריכלות בוהמית גותית ומקום מושבו של הארכיבישוף של פראג. בניית הקתדרלה החלה בשנת 1344 בידי קארל הרביעי, על שרידי הכיפה והבזיליקה הרומאיות שכבר היו במקום ומוזגו לתוך המבנה החדש, ונפסקה בשנת 1419 בגלל מלחמות ההוסיטים. בנייתה הושלמה רק ב-1929 בהשקעה של הממשלה הצ'כית, והיא מסמלת את השאיפה הצ'כית לגדולה. בצידה המערבי של הקתדרלה מצויה הכניסה הנוכחית, שנוספה בראשית שנות ה-20, הכוללת שני מגדלים ורוזטה ביניהם (בהשפעה של כנסיות צרפתיות) ושער ברונזה המתאר את תולדות הקתדרלה. בצידה הדרומי מצוי מגדל הפעמונים, אכסנייה לפעמון הגדול ביותר בצ'כיה - "זיקמונד", שער כניסה מהתקופה הגותית - "השער המוזהב" ורצפת פסיפס משולבת זכוכית בוהמית המתארת סצנות מחיי ישו וקדושים צ'כיים. בתוך הקתדרלה שתי קפלות מפורסמות - קפלת ואצלאב וקפלת הכתר וקברות המלכים והשליטים של פראג. שימו לב: בחלק קטן של הקתדרלה ניתן להסתובב חופשי ללא רכישת כרטיס, אך מומלץ להצטרף לסיור מודרך בתשלום כדי לראות כל חלק של הקתדרלה ולחוות את יופיה כראוי.
קתדרלת ויטוס הקדוש (Katedrála svatého Víta)
15

הארמון המלכותי העתיק (Starý kráľovský palác)

אתרי דת והיסטוריה
הארמון המלכותי העתיק, השוכן בקומפלקס מצודת פראג, היה מקום מושבם של מלכי בוהמיה. הארמון הוקם במאה ה-9, אבל עבר שינויים תכופים כשהמלכים השונים התאימו אותו לטעמם. כיום, ניתן לראות בו מגוון סגנונות ארכיטקטוניים - ריצוף בסגנון רומנסקי, בסגנון גותי מוקדם ובסגנון גותי מאוחר הנערמים זה על גבי זה, ובניה קלאסית שנוספה בעת שלטונה של מריה תרזה. אולם וולאדיסלב הענק והמפואר נבנה בסגנון גותי במאה ה-16 וידוע בשל התקרה המקומרת שלו. בימי הביניים, בתקופות החורף, היו נערכים בו קרבות רומח. חדר המושל, הנפתח לאולם באמצעות דלת, היה המקום בו החלה ב-1618 מלחמת 30 השנים בעקבות "ההשלכה השנייה מהחלון" - הטלת שני חברי מועצה קתולים מבעד לחלון אל התעלה שמתחתיו. כיום, משמש אולם וולדיסלאב לישיבות הפרלמנט המיוחדות בהן נבחרים הנשיאים הצ'כים. קפלת כל הקדושים מצויה בקצהו המרוחק של אולם ולאדיסלב שבמצודת פראג ותוכננה במקור על ידי פיטר פארלר. לאחר השריפה של 1541 שכילתה רבים מבנייני המצודה, נבנתה הקפלה מחדש בסגנון הרנסנס. הקפלה מתהדרת במספר דוגמאות מעניינות של ציור גרמני מהמאה ה-17 שניתן לראותן מהמרפסת. מעל אולם וולדיסלאב, בקומה שנוספה בתקופה הגותית המאוחרת, שוכנים גנזכי הארמון ומה שהיה פעם הארכיב המלכותי, שבו נשמרו מסמכים צ'כיים המתעדים אירועים היסטוריים חשובים. במפלס הרומנסקי התחתון, שאליו מגיעים דרך מדרגות האבירים שבאולם, ניתן לראות פרטים של שושלת פז'מיסל מהמאות ה-13 וה-14.
הארמון המלכותי העתיק (Starý kráľovský palác)
16

הארמון המלכותי העתיק (Starý kráľovský palác)

אתרי דת והיסטוריה
הארמון המלכותי העתיק, השוכן בקומפלקס מצודת פראג, היה מקום מושבם של מלכי בוהמיה. הארמון הוקם במאה ה-9, אבל עבר שינויים תכופים כשהמלכים השונים התאימו אותו לטעמם. כיום, ניתן לראות בו מגוון סגנונות ארכיטקטוניים - ריצוף בסגנון רומנסקי, בסגנון גותי מוקדם ובסגנון גותי מאוחר הנערמים זה על גבי זה, ובניה קלאסית שנוספה בעת שלטונה של מריה תרזה. אולם וולאדיסלב הענק והמפואר נבנה בסגנון גותי במאה ה-16 וידוע בשל התקרה המקומרת שלו. בימי הביניים, בתקופות החורף, היו נערכים בו קרבות רומח. חדר המושל, הנפתח לאולם באמצעות דלת, היה המקום בו החלה ב-1618 מלחמת 30 השנים בעקבות "ההשלכה השנייה מהחלון" - הטלת שני חברי מועצה קתולים מבעד לחלון אל התעלה שמתחתיו. כיום, משמש אולם וולדיסלאב לישיבות הפרלמנט המיוחדות בהן נבחרים הנשיאים הצ'כים. קפלת כל הקדושים מצויה בקצהו המרוחק של אולם ולאדיסלב שבמצודת פראג ותוכננה במקור על ידי פיטר פארלר. לאחר השריפה של 1541 שכילתה רבים מבנייני המצודה, נבנתה הקפלה מחדש בסגנון הרנסנס. הקפלה מתהדרת במספר דוגמאות מעניינות של ציור גרמני מהמאה ה-17 שניתן לראותן מהמרפסת. מעל אולם וולדיסלאב, בקומה שנוספה בתקופה הגותית המאוחרת, שוכנים גנזכי הארמון ומה שהיה פעם הארכיב המלכותי, שבו נשמרו מסמכים צ'כיים המתעדים אירועים היסטוריים חשובים. במפלס הרומנסקי התחתון, שאליו מגיעים דרך מדרגות האבירים שבאולם, ניתן לראות פרטים של שושלת פז'מיסל מהמאות ה-13 וה-14.
הארמון המלכותי העתיק (Starý kráľovský palác)
17

סמטת הזהב (Zlatá ulička)

אתרי דת והיסטוריה
סמטת הזהב או סמטת האלכימאים נקראת כך על שום תושביה האלכימאים אשר נצטוו על ידי המלך רודולף השני להפיק עבורו זהב. משלא צלחה המלאכה בידם פונו האלכימאים מהאזור ובמקומם שוכנו בבתי הסמטה הצבעוניים צורפים ובעלי מלאכה מענף התכשיטנות. במאה ה-20 הפך המקום לאתר מבוקש למגורים של סופרים ואנשי רוח ובהם פרנץ קפקא וירוסלב זייפרט. הסמטה קסומה, בתיה הצבעוניים והקטנים כאילו נלקחו מתוך ספרי אגדות, ויש בה חנויות ספרים ומזכרות, קומץ בתי קפה וגלריות והרבה מאד תיירים.
סמטת הזהב (Zlatá ulička)
18

ארמון לובקוביץ (Lobkowiczký palác)

מוזיאונים וגלריות
ארמון לובקוביץ (Lobkowiczký palác), שנבנה באמצע המאה ה-16, הוא אחד מאתרי התרבות המשמעותיים ביותר בצ'כיה והארמון הפרטי היחיד בבעלות משפחתית במתחם מצודת פראג. הארמון היה עד לכמה מהאירועים ההיסטוריים החשובים ביותר של בוהמיה, הוחרם פעמיים במאה ה-20 על ידי המשטרים הנאצים והקומוניסטיים, הוחזר למשפחת לובקוביץ' בשנת 2002 ופתח את שעריו לציבור בשנת 2007. הארמון כולל מוזיאון החושף את ההיסטוריה הבוהמית והאירופית דרך נקודת המבט הייחודית של משפחת לובקוביץ' ואוסף האמנות שלה, המורכב מפריטים שראשיתם מלפני למעלה מ-2,000 שנה. בין גולות הכותרת במוזיאון תוכלו למצוא ציורים של פיטר ברויגל האב (Pieter Bruegel the Elder), דייגו ולאסקס (Diego Velázquez), קאנאלטו (Canaletto) ופטר פאול רובנס (Peter Paul Rubens), יצירות אמנות מימי הביניים והרנסנס, כלי נשק ושריון וקרמיקה, כולל סט כלי אוכל מקרמיקת דלפט מהמאה ה-17, הסט הגדול ביותר ששרד בעולם. בנוסף, תוכלו לראות כלי נגינה משובחים וכתבי יד נדירים עם הערות ביד של רבים מגדולי המלחינים של המאות ה-18 וה-19, כולל היידן, מוצרט ובטהובן. אל תחמיצו ביקור גם במרפסת הארמון, המציעה נוף פנורמי נפלא של העיר. הביקור בארמון, הנמשך כשעה, מלווה במדריך קולי באנגלית, המסופר ידי שני דורות של משפחת לובקוביץ' ואוצרי האוספים. כדאי לדעת: בחדר הנשפים המרשים שבארמון מתקיימים מידי יום, בין השעות 13:00-14:00, קונצרטים של מוזיקה קלאסית. ניתן לקבל מידע על הקונצרטים באתר הרשמי והכניסה אליהם כרוכה בתשלום נפרד.
ארמון לובקוביץ (Lobkowiczký palác)
19

מוזיאון הצעצועים (Museum hraček)

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון הצעצועים השוכן במתחם מצודת פראג נחשב למוזיאון הצעצועים השני בגודלו בעולם. בשבעה אולמות תצוגה המשתרעים על פני שתי קומות, מוצגים צעצועים מאיזור צ'כיה ומורביה, החל מצעצועים בני כמה מאות שנים וכלה במילה האחרונה של צעצועים מתוחכמים בני זמננו. בין המוצגים: מכוניות צעצוע, חיות, רובוטים, כלי טיס, רכבות, וגולת הכותרת - אוסף עצום של בובות ברבי מכל דגם, תקופה, סוג וצבע. חבל שאי אפשר לגעת בכלום אלא רק לראות.
מוזיאון הצעצועים (Museum hraček)
20

מוזיאון המיניאטורות

מוזיאונים וגלריות
המוזיאון מכיל אוסף לא יאמן של מיקרו-מיניאטורות, פרי יצירתו של האמן הרוסי אנטולי קוננקו (Anatoly Konenko) שאת רובן ניתן לבחון רק באמצעות זכוכית מגדלת ועדשות מיוחדות: שיירת גמלים בתוך קוף של מחט, מודל של מגדל אייפל בגודל 3.2 מ"מ, רכבת בנויה על שערת אדם, ספינת מפרש על כנף יתוש וגם הספר הקטן בעולם: 0.9 על 0.9 מ"מ, וב-30 דפיו מסופר סיפור של צ'כוב. שימו לב: באופן די אירוני, גם המוזיאון עצמו קטנטן ומכיל חדר וחצי בלבד. עם זאת, חוויית ההתבוננות במיניאטורות היא נפלאה למדי ולכן הביקור במקום מומלץ.
מוזיאון המיניאטורות

אודות

המסלול מתחיל בתחנת המטרו של כיכר מוסטק (Můstek) (ניתן להגיע רגלית או באמצעות קווי המטרו A או B), מקום שבו נמתח בעבר גשר מעל לתעלת המגן שהפרידה בין העיר הישנה לחדשה.

 

כיכר מוסטק (כיכר ״הגשר״) נמצאת בנקודת המפגש של ה״צלב המוזהב״, הכינוי שדבק במפגש הרחובות נא-פשיקופה (Na příkopě שמשמעותו "על התעלה"), שדרת נרודני (Národní) וכיכר וצלאב (Václavské náměstí).

 

כשגבכם מופנה אל כיכר ואצלב ומדרחוב נא-פשיקופה לימינכם, צעדו קדימה ברחוב נא מוסטקו (Na Mustku) עד לרחוב האוולסקה(Havelská) , ובו פנו שמאלה לעבר דוכני שוק האוולסקה (Havelske Tržnice). זהו שוק פתוח שהוקם בשנת 1232 ומוכרים בו הכל - פירות וירקות, מאובנים, בבושקות, צעצועי עץ ועוד.

 

בימי חול יש בשוק בעיקר פירות וירקות, ובסופי שבוע נמכרות בו מזכרות לתיירים. אם תצטיידו בשוק במעט גבינות, נקניקים, לחמים טריים, ירקות ופירות, תוכלו לערוך בצהריים ארוחת פיקניק נחמדה כשתגיעו לפארק או לכיכר של האי קמפה.

 

בצאתכם מן השוק בקצה השני שלו תגיעו לכיכר אוהלני טרה (Uhelný Trh) העתיקה, שפעם שכן בה שוק הפחם של פראג. פנו ימינה לרחוב מיחאלסקה (Michalská), צעדו בו מעט ופנו שמאלה לרחוב קטן בשם וייבודובה (Vejvodova). כשהוא מסתיים, פנו ימינה לרחוב יילסקה Jilská)) שבו שוכנת כנסיית ייליי הקדושה (Kostel sv. Jiljí). הכניסה מרחוב הוסובה (Husová) מספר 8 מעבר לפינה.

 

בצאתכם מהכנסייה פנו ימינה ברחוב הוסובה (Husová) והמשיכו ישר עד שתראו משמאלכם את רחוב קארלובה (Karlova) שימו לב שלא לפנות לחלק הימני של קארלובה אלא לשמאלי, שיופיע כמה מטרים קדימה. רחוב קארלובה מוביל לגשר קארל, הומה אדם ועמוס בחנויות מזכרות ומסעדות תיירים.

 

מצד ימין (ברחוב קארלובה מספר 1) נמצא הקומפלקס העצום של הקלמנטינום (Klementinum). בתקופת התחייה הקתולית היה זה מקום מושבו של המסדר הישועי. בתוך המתחם חובה לבקר בספרייה שבאולם הבארוק ; במצפה הכוכבים שבו ערך יוהנס קפלר את תצפיותיו בגרמי השמיים; ובקפלת המראות המדהימה, המעוטרת במראות מיוחדות ומעוצבת בסגנון בארוקי יפהפה. בקפלה תבחינו גם בשני עוגבים - על אחד מהם ניגן וולפגנג אמדאוס מוצרט בכבודו ובעצמו. כיום מתקיימים במקום קונצרטים רבים. נסו להגיע לאחד מהם, זו חוויה מוזיקלית שמימית.

 

מעבר לרחוב ניצבת כנסיית פרנציסקוס הקדוש (Kostel Sv. Františka Serafinského. הידועה גם בשם Sv. František z. Assisi) מהמאה ה-17, אשר משתייכת למסדר הצלבנים היחיד בבוהמיה, מסדר אבירי הצלב בעל הכוכב האדום. הכיכר שבה אתם נמצאים נקראת כיכר הצלבנים (Křižovnické náměstí).

 

משמאל לכנסייה נמצא מוזיאון גשר קארל (Muzeum Karlova mostu) שנפתח בשנת 2007. המוזיאון מוקדש כולו לגשר המיתולוגי ומספר את סיפורו - מתחילת הבנייה בשנת 1357, דרך אסונות ושטפונות שפקדו אותו וכלה בתוכניות העתידיות לשיפוצים ותחזוקה. בין המוצגים, שרידים של גשר יודיטין (Juditin) שקדם לגשר קארל ונהרס בשטפונות, וכן מודל תלת-ממדי - שבנייתו ארכה שנה וחצי - של גשר קארל כפי שהיה במאה ה-14.

 

אתם ניצבים בקצהו של גשר קארל המפורסם, אבל רגע לפני שתעלו עליו ותצעדו עם המוני התיירים לעבר הגדה הנגדית של הוולטאבה ורובע מאלה סטראנה, יוכלו חובבי המוזיקה המושבעים לבקר במוזיאון סמטנה (Muzeum Bedřicha Smetany) הסמוך.

 

כדי להגיע אליו, משמאל לגשר ומתחתיו צעדו לעבר Novotného lávka, מובלעת יבשה קטנה על גדת הנהר, עם בתי קפה ונוף נהדר של המצודה ורובע הראדצ'אני (Hradčany). המוזיאון, ששוכן במספר 1 מוקדש לחייו וליצירתו של המלחין הצ'כי הדגול. בדז'יך סמטנה (1884-1824) הוא אחד המלחינים הצ'כים הגדולים והמפורסמים ביותר, עם יצירותיו המפורסמות ביותר נמנית "מולדתי" - יצירה של שישה פרקים שהחלק המוכר שלה הוא ה"מולדבה", וכן האופרה "הכלה המכורה".

 

מי שצלילי הפתיחה של ה"מולדבה" מזכירים לו את מנגינת המנון "התקווה" שלנו - אינו טועה. שני הלחנים הושפעו כנראה מאותו שיר רומני עממי שמנגינתו סיפקה השראה למלחיניהם. המבנה צנוע למדי ומכיל מגוון מסמכים, מכתבים אישיים וכלי נגינה הקשורים לחייו וליצירתו של סמטנה.

 

חזרו על עקבותכם אל תחילתו של גשר קארל - אחד האתרים המהוללים של פראג. הגשר נבנה בחסותו של המלך קארל, ותוכנן בידי האדריכל הגותי החשוב ביותר בפראג, פיטר פארלר. אבן היסוד הונחה בשנת 1357, קרוב ל-20 שנה לאחר שגשר יודיטין, שעמד באותו המקום, קרס עקב שיטפון. אורכו של הגשר הוא 516 מ' ורוחבו כמעט 10 מ'.

 

גשר קארל, השמור להולכי רגל, הומה תמיד תיירים, נגני רחוב, אמנים וערב רב של רוכלים. בלילה נשקפת ממנו המצודה המוארת. בלילות הקיץ יש במקום אווירה בינלאומית נעימה, כשרבים משוטטים להנאתם לאורך הגשר וקבוצות של תיירים צעירים מבלות את זמנן בנגינה. בשני קצותיו של הגשר מתנשאים מגדלים עתיקים שהיו חלק ממערך הביצורים של העיר.

 

לפניכם מגדל סטרומסצקה (Staroměstská Mostecká Věž) - מבנה גותי יפהפה, מקושט בפסלי נסיכים וקדושים, שכמו הגשר תוכנן אף הוא בידי פיטר פארלר. אפשר לטפס לראש המגדל וליהנות מתצפית מרהיבה על העיר (מיקום מעולה לצילומים). 138 המדרגות אינן קשות לטיפוס, והנוף הנשקף מלמעלה שווה את המאמץ. על גשר קארל עצמו ניצבת שדרת פסלים השובה את העין. שליטיה של פראג הוסיפו עוד ועוד פסלים לגשר עד תחילת המאה הקודמת, כאשר מספר הפסלים הגיע ל-30.

 

רבים מהפסלים המקוריים ניזוקו מפגעי מזג האוויר, ובעשורים האחרונים הוצבו במקומם העתקים. הפסל שמושך במיוחד את תשומת לבם של קוראי השפה העברית הוא פסל ישו שעליו חקוקה כתובת זהב בעברית "קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות" (הפסל השלישי מצד ימין כשצועדים מכיוון העיר העתיקה למאלה סטראנה). זהו הפסל העתיק ביותר על הגשר, צלב העץ הוא מן המאה ה-14. לפי המסופר - במאה ה-17 נצטווה סוחר יהודי לשלם מכספו עבור הכיתוב באותיות הזהב, לאחר שהורשע בחילול הנצרות.

 

בשנת 2000 הציבה עיריית פראג, בלחץ הקהילה היהודית, לוחית הסבר בשלוש שפות ליד הפסל, וממנה משתמעת הסתייגות מהסיפור. נטען כי הסוחר "הואשם שלא בצדק". הפסל הראשון שהוצב על הגשר, בשנת 1683, הוא האנדרטה לזכרו של יאן הקדוש מנפומוק (sv. Jana Nepomuckého) זהו הקדוש האהוב של תקופת התחייה הקתולית, שהושלך מהגשר אל הנהר ב-1391 משום שסירב לחשוף את וידוייה של המלכה.

 

שימו לב לתבליט הברונזה בבסיס הפסל, המסמל את מות הקדושים שלו. הדמות הזעירה של יאן הקדוש עצמו בוהקת בלבן, לאחר שאלפי ידיים נגעו בה ועשו לה "פוליש". האמונה הרווחת היא שמי שיגע בדמות הקדוש יזכה להתגשמות משאלותיו (זהו הפסל השמיני מצד שמאל בלכתכם מכיוון העיר העתיקה למאלה סטראנה).

 

בקצהו השני של גשר קארל ניצבים שני מגדלי גשר מאלוסטראנסקה (Malostranské mostecké věže). המגדל הימני הגבוה יותר - חיקוי של המגדל שנמצא בצד הגשר של הסטארה מסטו - נבנה ב-1464. המבנה הנמוך והישן יותר, הבנוי בסגנון הרומנסקי, הוא שריד שנשאר מגשר Juditin, שקדם לגשר קארל. פנו ימינה ממש לפני מעבר המגדל, ואז שוב ימינה אל מתחת לגשר, ותגיעו לאי קמפה (Na Kampě), הידוע גם בשם המעט יומרני "ונציה של פראג", משום שבנייניו עומדים ממש על קו המים.

 

זהו מקום קסום ומומלץ לשוטטות בין סמטאותיו הצרות והמבנים המיוחדים שבו. הכיכר הראשית של האי מוקפת בבתי קפה ומסעדות ומהווה מקום נעים להפסקה קצרה או לארוחת צהריים. בקצה הדרומי של האי, בתוך מבנה מן המאה ה-14 ששימש כטחנת רוח עתיקה, שוכן מוזיאון קמפה (Kampa Museum) המוקדש לאמנות מודרנית של המאה ה-20. בסמוך משתרע פארק קטן ונחמד שמושך אליו צעירים רבים ותיירים שעייפו מלשוטט ברגל.

 

כדי לצאת מהאי חזרו על עקבותיכם לכיכר הראשית, ופנו שמאלה לרחוב הרוזנובה (Hroznová). כאן חצו את תעלת המים צ'רטובקה (Čertovka - "זרם השטן"). מדובר בתעלה מלאכותית שחפירתה הפכה את קמפה לאי, ולאורכה הוקמו כמה טחנות קמח עם גלגלי עץ גדולים. גלגל אחד מאותה התקופה ניתן לראות בפעולה גם כיום.

 

הגשר, הבנוי מעל לתעלת צ'רטובקה הצרה, מחבר את האי קמפה עם הרובע הקטן - מאלה סטראנה (Malá Strana). רובע מאלה סטראנה, שנוסד בשנת 1257, קיבל מעמד של עיר עצמאית תחת שלטונו של המלך אוטאקאר השני, והוא מתהדר בארמונות בארוק מרהיבים ובסמטאות שקטות וקסומות, שמהוות מוקד משיכה למקומיים ולתיירים רבים. אם עומדות לרשותכם כמה שעות פנויות, מומלץ ללכת לאיבוד ברחובותיו המקסימים של הרובע.

 

מיד ברדתכם מהגשר הגיעו אל קיר הגרפיטי הענק, המכונה החומה של ג'ון לנון (Lennonova zeď). קטע מהחומה, המקיפה את המנזר של אבירי מלטה, כוסה כולו בכתובות ובציורים צבעוניים המבטאים שאיפה לחופש, לשלום ולאהבה. קיר הגרפיטי הוקדש לג'ון לנון וללהקת הביטלס עם מותו של הזמר בשנת 1980. צעירי פראג ראו בלנון סמל לחופש ולשלום.

 

תמונתו, לצד מילים משיריו וכתובות צבעוניות הקוראות לאהבה, לשלום ולחירות הופיעו על קטע מהחומה, ומהר מאוד התפתחו מאבל על זמר נערץ למחאה פוליטית גורפת כנגד המשטר. בתגובה נאסרו השירים להשמעה ובוצעו מעצרים אלימים, אך מרדנותם של הצעירים לא דוכאה. בבוקר היו הרשויות מעלימות את הכתוב תחת שכבות של צבע טרי, ובלילה חזרו הצעירים וציירו על הקיר מחדש.

 

מה שרואים כיום איננו המחאה מלאת הזעם של הקיר מן העבר. לאחר שאנשים החלו לקלף חתיכות טיח למזכרת, החליטה העירייה לשפץ ולצבוע את הקיר מחדש, בניסיון לשוות לו מראה מכובד. הכתובות הנוכחיות מפויסות יותר, קוראות לשלום ולאהבה כלל עולמיים, אבל חסרה להן האותנטיות והנועזות של פעם.

 

המשיכו לצעוד ישר והגיעו אל כיכר מלטה (Maltézské náměstí) - אחת הכיכרות היפות ביותר בפראג. היא נקראת כך על שם מסדר האבירים ממלטה שהקימו כאן בשנת 1169 כנסייה רומנסקית בשם כנסיית גבירתנו מריה הקדושה בשלשלאות (Kostel Panny Marie pod řetězem). הכנסייה עדיין נשלטת בידי המסדר העצמאי של אבירי מלטה, שהיה רב-עוצמה בעבר, ומוכר על ידי רוב האומות הקתוליות - כולל הרפובליקה הצ׳כית - כישות מדינית נפרדת. השגרירות של המסדר נמצאת בצמוד לכנסייה.

 

סמוך לכנסייה, ברחוב לאזנייסקה (Lázeňská) מספר 11 נמצא הבית שבו התגורר בשנת 1796 המלחין הגרמני לודוויג ואן בטהובן כיכר מלטה מוקפת במסעדות פאר ובארמונות לשעבר, שכיום משמשים משכן לשגרירויות זרות.

 

במרכז הכיכר ניצבת האנדרטה לזכר יוחנן המטביל הקדוש (Sv. Ján Křtitel). את האנדרטה יצר אחד הפסלים הגדולים של פראג, פרדיננד ברוקוף, כדי לציין את סופה של מגיפת דבר קשה.

 

מכיכר מלטה פנו במעלה רחוב פרוקופסקה (Prokopská) הצר, ובסופו פנו שמאלה לרחוב קרמליטסקה (Karmelitská). בבית מספר 9 ברחוב שוכנת כנסיית מריה הקדושה של הניצחון (Kostel Panny Marie Vítězné).

 

בכנסייה, שנבנתה ב-1613, יש אטרקציה בדמות פסל שעווה מפורסם של ישו התינוק (Jezulatko) אשר הובא מספרד בשנת 1628, ומתיימר להיות בעל כוחות מיוחדים. אביזריו של הפסל, שנתרמו על ידי עולי רגל מכל רחבי העולם, מוחלפים מדי כמה ימים. "ישו התינוק" נשמר בתוך ארגז זכוכית, במזבח ראוותני. הקירות שמסביב למזבח מצופים בלוחות שיש, שהוצבו כאות תודה על ידי אלה מן המאמינים מכל רחבי העולם שנהנו מהנסים של פסל השעווה.

 

מן הכנסייה פנו שמאלה ושובו על עקבותיכם. המשיכו ישר ברחוב קרמליטסקה עד לכיכר המרכזית של מאלה סטראנה, כיכר מלוסטרנסקה (Malostranské náměstí), שנחצית לשניים על ידי קתדרלת ניקולאס הקדוש (Chrám Sv. Mikuláš). אין לבלבל אותה עם הכנסייה בעלת אותו השם שנמצאת בסטארה מסטו.

 

קתדרלת ניקולאס הקדוש, שגובהה 75 מ', היא כנסיית הבארוק הגדולה בפראג. זוהי יצירת המופת האולטימטיבית של שניים מחשובי הארכיטקטים של פראג, האב והבן כריסטוף וקיליאן-איגנץ דינצנהופר. היא נבנתה בשנים 1755-1704 על גבי הריסותיה של כנסייה גותית. תקרת הכנסייה מכוסה בפרסקו מרשים של יוהן קראקר, שנחשב לפרסקו הגדול באירופה. הציור מתאר סצנות מחייו של ניקולאס הקדוש. שימו לב לעוגב הלבן הנפלא שמלאכים זהובים עולים ויורדים בו - מוצרט ניגן עליו בשהותו בפראג בשנת 1787. העוגב פעיל גם כיום בקונצרטים המתקיימים במקום.

 

חזרו לקצה כיכר מלוסטרנסקה, חצו את רחוב לטנסקה (Letenská), פנו ימינה ומיד שמאלה לרחוב תומאסקה (Tomášská) המוביל לארמון ולנשטיין (Valdštejnský palác), הגדול בארמונות פראג. הארמון בסגנון הבארוק, שנבנה ב-1630 עבור אלברכט פון ולנשטיין, מפקד הצבא המלכותי המנצח במלחמת 30 השנים, הוא מבנה מגלומני שבנייתו חייבה את הריסתם של 23 בתי מגורים וכמה גנים. חלק ממנו משמש למשרדים ולפעילויות של בית הנבחרים הצ'כי, וחלקיו האחרים משמשים לאירועים מדיניים רשמיים.

 

לארמון ולנשטיין יש גנים נפלאים (גני ארמון ולנשטיין) שפתוחים רק בחודשי הקיץ, ואם יתמזל מזלכם תוכלו לשמוע קונצרט בין פסלי הגן, ערוגות הפרחים והטווסים המשוטטים. הכניסה לגנים מרחוב לטנסקה.

 

שובו לכיכר מלוסטרנסקה, וליד מספר 19 היכנסו לרחוב נרודובה (Nerudova) הצר שמוביל במעלה הגבעה אל מצודת פראג. הרחוב, שנקרא על שמו של הסופר והמשורר הצ'כי בן המאה ה-19 יאן נרודה, הוא חלק מ״הדרך המלכותית" ששימשה בעבר למצעדי ההכתרה של המלכים. מצודת פראג שוכנת על גבעה, וההגעה אליה כרוכה במאמץ קל. ההליכה ברחוב נרודובה, היפה אך התלול למדי, אורכת בין 15 ל-25 דקות.

 

הרחוב משופע בחנויות ובמסעדות ונעים לטייל בו, כך שהמאמץ אינו קשה מדי. לחלופין, אפשר להשתמש בתחבורה ציבורית מכיכר מלוסטרנסקה, אך כדאי לדעת כי תחנות החשמלית והמטרו מרוחקות מהכניסה למצודה, ומהן יש לצעוד (אומנם לא בעלייה) רבע שעה ויותר כדי להגיע לכיכר הראשית שבה מתחיל המסלול.

 

אם בכל זאת תעדיפו הליכה במישור על פני טיפוס בעלייה, סעו בחשמלית מספר 22 לתחנת מצודת פראג Pražský hrad. אם זמנכם קצר, או שברצונכם לחסוך את ההליכה, תוכלו לנסוע במונית.

 

רחוב נרודובה מצטיין בחזות הבארוק היפה בעיר, והוא עמוס בחנויות מזכרות ומסעדות. ייחודו של הרחוב בשלטי הבתים המפארים את רוב בנייניו. שיטת מספור הבתים החלה בפראג רק בסוף המאה ה-18, ועד אז נהגו לזהות כתובות על פי שמות ציוריים שניתנו לבתים, ושלטים שנתלו מעל לפתחים. למשל "הנשר האדום" (מספר 6), "הכבשה האדומה" (מספר 11), "שלושת הכינורות" (מספר 12 - שלט שסימל את ביתו של בונה כינורות משנת 1700), האריה המוזהב (מספר 32), הברבור הלבן (מספר 49) וכן "בית שתי השמשות" (מספר 47) - ביתו של יאן נרודה.

 

בבית מספר 33 שכן ארמון ברטפלד (Bartfeld), שהתפרסם בנשפים העליזים שנערכו בו. בין האורחים הנכבדים נמנו וולפגנג אמדאוס מוצרט ואת ג'קומו קזנובה המהולל.

 

אחד המבנים המרהיבים ברחוב זה הוא מספר 20, ארמון טונסקי (Thun), שנבנה ב-1720 ושימש מקום מושבו הראשון של בית הנבחרים הצ׳כוסלובקי. כיום שוכנת בו השגרירות האיטלקית.

 

המשיכו עד המפגש בין רחוב נרודובה לרחוב קה-הראדו (Ke Heradu), ואז פנו בו ימינה אל הכיכר הראשית של המצודה. מצודת פראג (Pražský hrad), שנוסדה בשחר ההיסטוריה של צ׳כיה בידי הנסיכה האגדית ליבושה, היא טירה עצומה המתנשאת על גבעה מעל לוולטאבה. ספר השיאים של גינס הכתיר אותה בתואר "הטירה העתיקה הגדולה ביותר בעולם". הכניסה לרבים מאתרי המצודה כרוכה בתשלום. יש שני סוגי כרטיסים במחירים שונים: המסלול הארוך מאפשר כניסה לכל האתרים הפתוחים לקהל, והמסלול הקצר מאפשר כניסה לשלושה אתרים בלבד - לארמון המלכותי העתיק, לבזיליקת סנט ג'ורג' ולסמטת הזהב. 

 

האטרקציה החשובה ביותר של המצודה - קתדרלת ויטוס הקדוש - זמינה לכניסה ללא תשלום. גם השיטוט במתחם כולו ותצפיות הנוף המרהיבות אינם עולים כסף, ויש המסתפקים בכך. הרחבה שלפני הכניסה למצודה נקראת "כיכר המצודה" (Hradčanské námestí). במרכזה מתנוסס פסל של נשיאה הראשון של צ'כוסלובקיה, תומס מסריק (Tomáš Masaryk). מן הקצה הדרומי של הרחבה נשקף נוף מרהיב של העיר.

 

הכניסה הראשית למתחם היא דרך שער ברזל מרשים שמעליו מתנשאות שתי דמויות של טיטאנים מניפי אלות. משני צדי השער ניצבים חיילי משמר הכבוד של המצודה. מדי שעה עגולה מתבצעת החלפת משמרות, ופעם אחת ביום, בשעה 12:00 בצהריים, מתקיים טקס מורחב הכולל תרועת חצוצרות והנפת דגלים.

 

השער מוביל אל "חצר הכבוד" - הראשונה מבין שלוש חצרות. כדי להיכנס לחצר השנייה יש לעבור שער נוסף בשם שער מתיאס (Matyášova brána), שנבנה בשנת 1614 כקשת ניצחון נפרדת, ושולב במבנה המצודה רק בשלב מאוחר יותר. המדרגות מימין לשער מוליכות ללשכתו של הנשיא הצ׳כי. בחצר השנייה, שתוכננה אף היא בעידן של מריה תרזה, ניצבת מזרקת מים בסגנון הבארוק, ולצדה באר מים מקורית מן המאה ה-17.

 

בהמשך החצר מצויה קפלת הצלב הקדוש (Sv. Křiše), שנבנתה ב-1753 בידי הרב-אמן האיטלקי אנסלמו לוארגו. עיטורי פרסקות הבארוק המרהיבים שלה ראויים לתשומת לב מיוחדת. בתוך הקפלה פועלים מרכז המידע ומשרד הכרטיסים.

 

ניתן לשכור "סיור מודרך" מוקלט ולהאזין להסברים מפורטים באמצעות אוזניות. הסיור המוקלט קיים גם בשפה העברית. בחצר השנייה, במקום שבו שכנה האורווה המלכותית, נמצא חדר העתיקות וחפצי האמנות, הידוע גם בשם גלריית רודולף (Rudolfova galerie). במקום מוצג אוסף מעניין ומגוון של פסלוני פורצלן, אבני חן גותיות, כלי נשק, ריהוט וחפצי אמנות שמקורם בצ׳כיה, בסלובקיה, בגרמניה ואפילו בסין.

 

בסמוך נמצאת גם גלרייה בשם Prague Castle Picture Gallery. מן האורווה המלכותית מוביל גשר אבק השריפה ((U Prašného Mostů אל הגן המלכותי (Královská zahrada), שעוצב בסגנון הרנסנס ב-1534. בתוך הגן, המפורסם בצבעונים שצומחים בו, ניצב ארמון הקיץ בלוודר (Belvedér), בניין הרנסנס המובהק ביותר של פראג, שהוקם בידי ארכיטקטים איטלקים בשנת 1564.

 

מול שערי הגן נמצא בית הספר המלכותי לרכיבה לשעבר ייזדרנה Jízdárna)). כיום המבנה משמש אולם תצוגה של הגלריה הלאומית. לאחר הטיול בגן, חזרו על עקבותיכם והגיעו שוב דרך גשר אבק השריפה לחצר השנייה, וממנה עברו לחצר השלישית. כאן תמצאו את שתי האטרקציות העיקריות של המצודה - קתדרלת ויטוס הקדוש והארמון המלכותי העתיק.

 

קתדרלת ויטוס הקדוש (Chrám sv. Vita) היא יצירת מופת משובחת של הארכיטקטורה הבוהמית. סיפורה של הקתדרלה רצוף תלאות - בנייתה החלה בשנת 1344 בידי קארל הרביעי על גבי הכיפה והבאזיליקה הרומאיות שכבר היו קיימות, ומוזגו לתוך המבנה הגותי הראשי. עדיין ניתן לראותן. עבודות הבנייה נפסקו בשנת 1419 בגלל מלחמות ההוסיטים. קתדרלת ויטוס הקדוש - סמל לשאיפה הצ'כית לגדולה - הושלמה רק בשנת 1929, כאשר הממשלה הצ׳כוסלובקית דאגה להוספת החסר, ברוח מתכנניה המקוריים של הקתדרלה.

 

כשתיכנסו אל החצר השלישית, תימצאו מול צדה המערבי המרשים של הקתדרלה, ומול פתח הכניסה הנוכחי שלה. חלק זה הושלם רק בתחילת המאה ה-20. בולטים בו שני מגדלים גבוהים וחלון הרוזטה שביניהם. יוצר החלון, פרנץ קיסלה (Frantisek Kysela), הודה כי שאב השראה מכנסיות דומות בפריז. על שער הברונזה הסמוך מתוארת ההיסטוריה של הקתדרלה.

 

פנו ימינה אל הצלע הדרומית של הקתדרלה. כאן ניצבים מגדל הפעמונים והשער הדרומי המרהיבים במיוחד, שעוצבו בידי גאון הארכיטקטורה הגותית, הצ׳כי פיטר פארלר. בתוך מגדל הפעמונים נמצא "זיקמונד" - הפעמון הגדול ביותר בצ'כיה.

 

מימין למגדל הפעמונים נמצא שער הכניסה העתיק, שכיום אין בו שימוש. הוא נקרא "השער המוזהב" ומפאר אותו פסיפס ענק בשטח של 82 מ"ר, שמציג סצנות שונות מחיי ישו וקדושים צ'כים. החלקים לפסיפס הוכנו על ידי מפעל זכוכית בוהמית תחת הדרכתם והשגחתם של אמנים איטלקים. היכנסו בשער הראשי של הקתדרלה. תחילה תחלפו על פני הקפלות הניאו-גותיות משנות ה-20, ולבסוף, בצד ימין, תגיעו לחלק המרשים ביותר של הקתדרלה - קפלת ואצלב, אשר עוצבה ב-1362 בידי פיטר פארלר.

 

הקפלה נקראת על שמו של הפטרון הקדוש של בוהמיה, הנסיך ואצלב, שקברו מכוסה בבד אדום ובפסל מעץ. שורה של פרסקות מהמאה ה-16, המעטרת את הקירות, מתארת את סיפור חייו ומותו של ואצלב הקדוש, שנרצח בידי אחיו הפאגאני בולסלב. מעל קפלת ואצלב, בקפלת הכתר, נשמרים הכתר של בוהמיה ואבניו מאחורי שבעה מנעולים, בהתאם למסורת עתיקה.

 

הכניסה, דרך הדלת הקטנה מצד ימין, לא תמיד אפשרית. ממול למזבח הראשי נמצא מאוזוליאום שיש מלכותי ובו קבורות עצמותיהם של השליט ההאבסבורגי הראשון של פראג, הקיסר פרדיננד ה-1, של אשתו הבוהמית ושל בנו, וכן של הקיסר הרומי מקסימיליאן ה-2.

 

באולם הקבורה התת-קרקעי (Krypta) שמתחת למאוזוליאום נמצאים קבריהם של קארל הרביעי וארבע נשותיו (קבורים בארון אחד), של ואצלב הרביעי, של הקיסר ההאבסבורגי רודולף השני ואחרים. בשלוש הקפלות המרכזיות, שנבנו אף הן בידי פיטר פארלר, נמצאים קברי שליטים משושלת פז'מיסל (Přemyslid) ובהם הסארקופגים של השליטים הבוהמיים מהמאות ה-11 עד ה-13. מול המזבח בסגנון הבארוק ישנו תבליט עץ גדול ומפורט מהמאה ה-17, המתאר את פראג כפי שנראתה באותה העת.

 

בצאתכם מקתדרלת ויטוס הקדוש, תוכלו לטפס למגדל אבק השריפה (Mihulka) הסמוך, שנמצא ממש ממול לצד הצפוני של הקתדרלה. בתקופת שלטונו של רודולף השני שימש המגדל משכן למעבדות האלכימאים. יש בו תערוכה שכוללת דגם לא מרשים במיוחד של מעבדת אלכימאי מהמאה ה-17, ציורי רנסנס, מכשירים אסטרונומיים ושרידי פריטים מלכותיים.

 

מן החצר השלישית היכנסו אל הארמון המלכותי העתיק (Starý Královsky palác). הארמון היה מקום מושבם של מלכי בוהמיה. הוא הוקם במאה ה-9, ומאז עבר שינויים תכופים כשגדולי השליטים עיצבו אותו כל פעם מחדש לטעמם. לפיכך כיום ניתן לראות בו מגוון שכבות של סגנונות ארכיטקטוניים - יש בו ריצוף בסגנון רומנסקי, גותי מוקדם וגותי מאוחר שנערמים זה על גבי זה, ובנייה קלאסית שנוספה בזמן שלטונה של מריה תרזה. בארמון המלכותי העתיק היכנסו לאולם ולאדיסלאב (Vladislavský sál) הענק והמפואר, שנבנה בסגנון גותי במאה ה-16, ונחשב בזמנו לגולת הכותרת של אמנות הארכיטקטורה.

באולם זה, הידוע בתקרתו המקומרת, נבחרים הנשיאים הצ׳כים בישיבות פרלמנט מיוחדות. בעונות החורף הקרות של ימי הביניים נערכו כאן קרבות רומחים. חדר המושל (Česká kancelář) שאליו נכנסים מדלת הנמצאת מימין, נצור בהיסטוריה הצ׳כית והאירופית כמקום שבו החלה ב-1618 מלחמת 30 השנים, וזאת בעקבות "ההשלכה השנייה מהחלון" - הטלתם של שני חברי מועצה קתולים מבעד לחלון השמאלי של החדר אל התעלה שמתחתיו.

 

קפלת כל הקדושים (Kaple Všech Svatých), בקצהו הרחוק של אולם ולאדיסלאב, תוכננה במקור בידי פיטר פארלר. היא מתהדרת בכמה דוגמאות מעניינות של ציור גרמני מהמאה ה-17, שניתן לראותן מן המרפסת. לאחר השריפה של 1541, שכילתה רבים מבנייני המצודה, נבנתה הקפלה מחדש בסגנון הרנסנס. מעל אולם ולאדיסלאב, בקומה שנוספה בתקופה הגותית המאוחרת, שוכנים גנזכי הארמון ומה שהיה פעם הארכיב המלכותי, שבו נשמרו מסמכים צ׳כיים המתעדים אירועים היסטוריים חשובים. במפלס הרומנסקי התחתון, שאליו מגיעים דרך מדרגות האבירים שבאולם, ניתן לראות פריטים של שושלת פז'מיסל מהמאות ה-13 וה-14.

 

לאחר היציאה מן הארמון בקרו ב (Bazilika Sv. Jiri). זהו הבניין הרומנסקי החשוב ביותר בפראג, אף על פי שבמבט מהכיכר על חזית הבניין הוא נראה בארוקי לכל דבר. הבזיליקה הוקמה בשנת 920 לספירה, ולמרות התוספות והקישוטים הרבים שנוספו לה במשך הדורות, הצליחו ב-1959 לשפץ ולהשיב לה הרבה מן היופי הפשוט והמקורי שלה. בכוך הקבורה המרכזי טמונים שרידיהם של שניים מהנסיכים הפז׳מיסלידים הראשונים, וכן תבליט מן המאה ה-13 ובו דיוקנותיהם של מריה הבתולה ושל המלך אוטאקאר ה-1.

 

הביטו מעל למזבח אל הפרסקות מימי הביניים המוקדמים, שעל אף שניזוקו קשה, עודם מרהיבים. כיום שוכן בחלק מהבזיליקה המוזיאון לאמנות בוהמית עתיקה, אשר מציג אוסף עשיר של אמנים צ׳כים וגרמנים.

 

מהבזילקה יש להגיע לרחוב יירסקה (Jiřská) ומשם לתחנה הבאה, סמטת הזהבה (Zlatá uliěka), הידועה גם בשמה האחר - "סמטת האלכימאים". המלך רודולף השני הושיב מומחים לאלכימיה בבתים הקטנים של הסמטה, וציווה עליהם להפיק עבורו זהב. משלא צלח הדבר בידם פונו האלכימאים, ואת מקומם בביתנים הצבעוניים תפסו צורפים ובעלי מלאכה מענף התכשיטנות.

 

בתחילת המאה ה-20 הפכה הסמטה מקום מגורים החביב על סופרים ואנשי רוח, ובהם המשורר הצ׳כי זוכה פרס נובל, ירוסלב זייפרט (Seifert), וכן הסופר פרנץ קפקא, שהתגורר בבית מספר 22. עובדה זו הפכה את הבית הקטן לפופולרי ביותר בסמטת הזהב, והמוני תיירים נוהרים לבקר בו על אף שכל מה שניתן לראות שם זו חנות ספרים. הסמטה קסומה, בתיה הקטנים בצבעי הפסטל כמו נלקחו מעולם האגדות, אבל כיום היא איננה יותר מאשר אטרקציה לתיירים, עם כמה חנויות ספרים ומזכרות, קומץ בתי קפה וגלריות (הכניסה בתשלום).

 

מגדל דליבורקה (Daliborka), שאליו נכנסים מסמטת הזהב, תפקד במשך מאות שנים כבית הכלא המרכזי של המצודה. סיפורי זוועות על האסירים שהיו כלואים בו עולים בקנה אחד עם מכשירי העינויים וכלי הנשק שבתצוגה, וקירותיו עדיין מכוסים בגרפיטי מימי הביניים.

 

בקצה רחוב יירסקה, במספר 3, ניצב ארמון לובקוביץ (Lobkovický palác) הרנסנסי מ-1570, ובו תערוכה היסטורית של המוזיאון הלאומי. האוסף המקיף של הארמון כולל נשק ממלחמת 30 השנים, אבנים טובות ועבודות קרמיקה, ציורים ואף כרזות מקוריות המודיעות על הופעת האופרה ״דון ג׳ובאני" של מוצרט.

 

בזמן הסיור בארמון הביטו למעלה, תקרות הארמון צבעוניות ונפלאות. מעבר לרחוב, מול הארמון, ברחוב יירסקה מספר 6, נמצא מוזיאון הצעצועים (Muzeum hraček) הייחודי של פראג. המוזיאון, המומלץ במיוחד לילדים, מציג צעצועים שחלקם אף מראשית המאה ה-19 - הרבה בתי עץ, חיילי בדיל, רכבות, חיות מפוחלצות, מטבחים ננסיים ואוסף נפלא של בובות ברבי.

 

אם נשאר בכם כוח לביקור במוזיאון נוסף, מול מוזיאון הצעצועים נמצא מוזיאון המיניאטורות. המוזיאון מכיל אוסף לא ייאמן של מיניאטורות, שאת רובן ניתן לבחון רק באמצעות זכוכית מגדלת ועדשות מיוחדות: שיירה של גמלים בתוך קוף מחט, מודל של מגדל אייפל בגודל 3.2 מ"מ, רכבת בנויה על שערה של אדם, ספינת מפרש על כנף של יתוש, וגם הספר הקטן בעולם: גודלו 0.9 על 0.9 מ"מ, וב-30 הדפים שלו מסופר סיפור של אנטון צ'כוב זהו סוף הסיור במצודה.

 

מכאן מוליכות המדרגות המלכותיות הישנות (Staré zámkové schody) מטה, אל תחנת המטרו Malostranská, לרציף הוולטאבה ולגשר Mánesův המוביל אל תוך העיר העתיקה.

לפרטים נוספים
  • מגזין
  • תנאי שימוש
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
יעדים
יעדים פופולרים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים
        יעדים נוספים

          © 2025 שיחור