דף הבית יעדים וינהמסלולים בוינה מבית האופרה לכיכר סן מיכאל

מבית האופרה לכיכר סן מיכאל

וינה, אוסטריה
1

בית האופרה של וינה (Wiener Staatsoper)

אתרי חובה ⋅ תיאטרון ומחול
בית האופרה של וינה (Wiener Staatsoper), שנבנה ב-1869, הוא אחד מבתי האופרה החשובים בעולם. בוינה החלו להעלות הצגות אופרה כבר במאה ה-17, כשיובאו לראשונה מאיטליה. בהתחשב בנטיית הווינאים לזוהר וטקסיות אין זה מפתיע שהדבר קצר הצלחה מיידית, ועד סוף אותה המאה הועלו בעיר עשרות רבות של מופעי אופרה מדי שנה בשנה. רבים מהשליטים ההבסבורגיים היו מוסיקאים מוכשרים, ובני משפחת המלוכה אף השתתפו לעתים קרובות להנאתם במופעים. אולם האופרה נחנך בהצגת האופרה דון ג'ובאני (Don Giovanni) מאת מוצרט. עד היום בית האופרה נחשב לאחד מבתי האופרה העסוקים בעולם, והוא מציע מגוון של הופעות ואירועים. בכל עונה הלו"ז עמוס בכ-350 הופעות של למעלה מ-60 אופרות ומופעי בלט. בכל ערב ניתן לצפות על הבמה באמנים מהשורה הראשונה לצד אנסמבל קבוע של אמנים, בליווי תזמורת שחבריה מרכיבים במקביל את התזמורת הפילהרמונית של וינה. בית האופרה נבנה בסגנון רנסנס ונציאני לפי תוכניות של אוגוסט פון זיקרדסבורג (August von Siccardsburg) ואדוארד ואן דר נול (Eduard von der Null). האחרון כל כך נפגע מהביקורת על תוכניותיו שהוא איבד עצמו לדעת עוד לפני גמר הבנייה; שותפו לתכנון, פון זיקרדסבורג, מת מהתקף לב זמן קצר אחרי כן, ומותו יוחס אף הוא לצער ולאכזבה שגרמה לו הביקורת אחרי חנוכת הבניין. הקיסר פרנץ יוזף, שלא אהב את הבניין במיוחד, הצטער מאד על מותם הטרגי של השניים, ובעקבות המקרה, כך מסופר, נהג להגביל את הערותיו הרשמיות הפומביות למשפט סטנדרטי לכל האירועים: "זה היה נעים מאוד. נהניתי מאוד". אתם אולי לא תבינו את מורת הרוח, שכן הבניין נראה פשוט מדהים. מלחמת העולם השנייה הייתה פרק אפל מאוד בהיסטוריה של בית האופרה. תחת השלטון הנאצי, רבים מהאמנים גורשו, נרדפו ונרצחו, ונאסר להשמיע יצירות רבות. חדר המדרגות המפואר, אולם הכניסה על שם הצייר מוריץ פון שווינד (Moritz von Schwind) וחדר התה המעוטר שטיחי הקיר היו החלקים היחידים בבניין שלא נפגעו מהפצצות בנות הברית בשלהי מלחמת העולם השנייה. שיקום הבניין לאחר המלחמה הסתיים בשנת 1955. כרטיס הכניסה כולל סיור מודרך מאחורי הקלעים, המדגים את המאמצים האמנותיים והטכניים הכרוכים בהעלאת מופעי האופרה וחושף את ההיסטוריה הארוכה של המבנה המפואר. הסיור אורך כ-40 דקות.
בית האופרה של וינה (Wiener Staatsoper)
2

מוזיאון אלברטינה (Albertina)

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון אלברטינה (Albertina) המרהיב מציג את אחד האוספים היקרים והמקיפים ביותר בעולם, ותוכלו לראות בו יצירות מופת של סזאן (Cézanne), קוקושקה (Kokoschka), פיקאסו (Picasso), ראושנברג (Rauschenberg), קלימט (Klimt) ועוד. אולי אפילו תזכו לראות את היצירה המפורסמת "הארנב" (Hare) של דירר (Dürer), שהמקור שלה מוצג רק כל כמה שנים (ובין לבין מוצג העתק שלה). האוסף, אשר החל להתגבש בשנת 1776 על ידי הדוכס אלברט מסקסוניה, חתנה של הקיסרית מריה תרזה, כולל כיום למעלה ממיליון הדפסים ו-60,000 ציורים. בתצוגה קבועה באוסף התערוכות החדש של המוזיאון מוצגות תנועות האמנות המרגשות ביותר ב-130 השנים האחרונות: מאימפרסיוניזם צרפתי, אקספרסיוניזם גרמני ועד לאוונגרד הרוסי. תוכלו למצוא בו יצירות מופת כמו "בריכת חבצלות המים" של מונה (Monet), "שתי רקדניות" של דגה (Degas) ו"פורטרט נערה צעירה" של רנואר (Renoir), כמו גם ציורים של מקס בקמן (Max Beckmann), אוגוסט מאקה (August Macke), מארק שאגאל (Marc Chagall), קזימיר מלביץ' (Kazimir Malevich), אלכס כץ (Alex Katz) ועוד. שני תחומים משמעותיים הבולטים באוספי המוזיאון הם ארכיטקטורה וצילום: כ-50,000 דגמים ושרטוטים של מבנים, שהפכו אבני-דרך בהיסטוריה של הארכיטקטורה, מוצגים באופן קבוע וכן בתערוכות ייחודיות. את אוסף הצילומים החל המוזיאון לאסוף באמצע המאה ה-19, והקפו המרשים התגלה במלואו כשהוא הורכב סופית ב-1999. במשך כ-100 שנים בניין המוזיאון שימש כמעון של בית המלוכה ההבסבורגיות. עדות לתקופה זו הם 20 חדרי המדינה הבסבורגיים המעוצבים בפאר וכוללים חיפויי קיר מרהיבים, נברשות וריהוט. כדאי לדעת: בשנת 2020 נפתחה לציבור שלוחה נוספת של המוזיאון - אלברטינה מודרן (Albertina modern), השוכנת בבית האמנים (Künstlerhaus) בקארלספלאץ. מוזיאון אלברטינה מודרן שם דגש על יצירות אמנות מודרנית ועכשווית מאוסטריה ומרחבי העולם ומשמש כביתו החדש של אוסף אסל (Essl) של אלברטינה, הכולל יצירות של אנדי וורהול (Warhol), סינדי שרמן (Cindy Sherman), גוטפריד הלנוויין (Gottfried Helnwein), גרהרד ריכטר (Gerhard Richter) ועוד רבים. הכרטיס הסטנדרטי כולל כניסה למוזיאון אלברטינה בלבד.
מוזיאון אלברטינה (Albertina)
3

מוזיאון התיאטרון (Theatermuseum)

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון התיאטרון (Theatermuseum) הוקם על בסיס אוסף של תיאטרון הספרייה הלאומית האוסטרית בשנת 1991. אוסף זה נוצר בשנת 1922, אך בנייתו הראשונית החלה עוד בעידן הבארוק. המוזיאון מציג תערוכות בנושאים מרכזיים בתולדות התיאטרון. מתיאטרון מדובר עד לריקוד, מתיאטרון בובות לקולנוע ומפנטומימה עד לאופרה.
מוזיאון התיאטרון (Theatermuseum)
4

Dorotheum

מתנות ומזכרות
ה-Dorotheum, שנוסד בשנת 1707, נחשב לאחד מבתי המכירות הפומביות הגדולים באירופה. תמצאו כאן מגוון עצום ומקורי של פריטים למכירה, למעשה כל מה שיכול להחשב לעתיקות, אומנות או אספנות עומד לתצוגה. חלק מהפריטים נמכרים במחיר סביר יחסית, במיוחד הרהיטים.
Dorotheum
5

הכנסייה הלותרנית (Lutherische Stadtkirche)

אתרי דת והיסטוריה
זוהי הכנסייה הפרוטסטנטית העתיקה ביותר בוינה שהוקמה כמנזר קתוליבשנת 1583. בשנת 1783 נרכש המנזר וחולק בין שלושת הבעלים החדשים, הכנסייה הלותרנית, הכנסייה הרפורמית ומשקיע פרטי שהשתמש בחלקו לבניית ארמון. בשלב זה בהיסטוריה של וינה, לכנסיות פרוטסטנטיות אסור היה להחזיק צריחים או כל עיטור חיצוני שיציין שקיימת שם כנסייה. בשנת 1876 השתנה המצב וכנסיות פרוטסטנטיות יכלו להיראות כמו כנסייה ולכן בוצעו שינויים משמעותיים בבניין. הפצצת מלחמת העולם השנייה גרמה נזק משמעותי לכנסייה והבניין שוב נבנה מחדש עם פנים חדשות. השיפוצים האחרונים בבניין התרחשו בסוף שנות ה-80.
הכנסייה הלותרנית (Lutherische Stadtkirche)
6

המוזיאון היהודי (Judisches museum)

מוזיאונים וגלריות
שני מוקדיו של המוזיאון היהודי בוינה, המוזיאון היהודי יודנפלאץ (Judenplatz), השוכן בכיכר היהודים, והמוזיאון היהודי דורותירגאסה (Dorotheergasse) השוכן בארמון אסקלס (Eskeles), עוסקים בדת היהודית בכלל, ובהיסטוריה ובתרבות של יהדות אוסטריה בפרט. המוזיאון ביודנפלאץ מציע טיול וירטואלי בוינה היהודית של ימי הביניים, וכיום ניתן למצוא באתר בית-כנסת פעיל, את פסלו של גוטהולד אפריים לסינג וכן את האנדרטה לזכר יהודי וינה, שנפתחה לקהל בשנת 2001. חזונו של המוזיאון היהודי בדורותירגאסה הוא לשמש בית פתוח לדיון בסוגיות המעסיקות את יהדות וינה כיום. אוספי המוזיאון מתעדים את עושרה וחיונותה של יהדות וינה עד ל-1938, ואת תחייתה המחודשת בעשורים האחרונים. התערוכות המתחלפות בתחום הצילום, הספרות, הארכיטקטורה והאמנות המוצגות כאן בוחנות את היחסים בין ההסטוריה היהודית של העיר לבין סוגיות תרבותיות וחברתיות בוערות. כרטיס הכניסה למוזיאון כולל ביקור בשתי שלוחותיו. שלוחת המוזיאון בכיכר היהודים פתוחה בימי א'-ה' בשעות 10:00-18:00 וביום שישי בשעות 10:00-14:00 (בתקופת הקיץ עד השעה 17:00) ושלוחת המוזיאון בדורותירגאסה פתוחה בימי א'-ו' בשעות 10:00-18:00. שתי השלוחות סגורות למבקרים ביום שבת.
המוזיאון היהודי (Judisches museum)
7

מוזיאוני הספרייה הלאומית

מוזיאונים וגלריות ⋅ אחר
המבנה המרכזי של הספרייה הלאומית (Osterreichische Nationalbibliothek) נמצא בחלק האחורי של ארמון הופבורג, בכיכר ג'וזף (Josefsplatz). גולת הכותרת של הספרייה הוא ללא ספק היכל המדינה (Prunksaal) המרשים. אורכו כ-80 מטרים, רוחבו כ-14 מטרים וכיפתו מתנשאת לגובה של כ-29 מטרים. ההיכל מציג אוסף של למעלה מ-200,000 ספרים עתיקים (מתוך אוסף של כ-7 מיליון פריטים סה"כ) ועיצובו עוצר נשימה. הפרסקו הצבעוני המפואר, פרי יצירתו של צייר החצר דניאל גראן (Daniel Gran), מציג את "הפיכתו לאל" של הקיסר קרל השישי, שהזמין את בניית הספרייה בשנת 1723, ודמותו החצובה בשיש ניצבת גם ממש מתחת לכיפה. שאר 16 הפסלים מציגים שליטים ובני אצולה של משפחת הבסבורג. מתחם הספרייה מכיל מספר מוזיאונים, חלקם שוכנים במרחק הליכה קצר אחד מהשני - מוזיאון הגלובוסים בו תוכלו לראות אוסף של כ-150 גלובוסים החל מן המאה ה-16; מוזיאון האספרנטו, מציג את העולם המרתק של המצאת השפה ואת ההיסטוריה שלה, מפרסום ספר הלימוד הראשון ב-1887 ועד לדיכוי במהלך תקופת הנציונל-סוציאליזם; מוזיאון הפפירוס, בעל האוסף הגדול ביותר של מגילות פפירוס בעולם; מוזיאון הספרות האוסטרית ובית ההיסטוריה האוסטרית. מוזיאון הגלובסים ומוזיאון האספרנטו שוכנים באחוזת מולארד (Palais Mollard) ברחוב הרנגאסה 9 (Herrengasse), כ-5 דקות הליכה מהיכל הספרייה. מוזיאון ההפירוס ובית ההיסטוריה האוסטרית שוכנים ב"טירה חדשה", ניו בורג (Neue Burg), בכיכר הגיבורים (Heldenplatz), מרחק הליכה של כ-7 דקות מהיכל הספרייה. מוזיאון הספרות האוסטרית שוכן ברחוב יוהנסגאסה 6 (Johannesgasse), כ-10 דקות הליכה מהיכל הספרייה. שימו לב: כרטיס הכניסה המשולב כולל כניסה לכל המוזיאונים השייכים לספרייה. הכרטיס תקף ל-7 ימים.
מוזיאוני הספרייה הלאומית
8

בית הספר הספרדי לרכיבה (Spanische Hofreitschule)

אחר
בית הספר הספרדי לרכיבה בוינה הוא המוסד הוותיק בעולם המאמן סוסים לתצוגות ראווה במסורת הרנסנס. מטרת המרכז הינה גידול סוסים בדרך טבעית ומתן הכשרה שיטתית למען הגעה להרמוניה מושלמת בין הסוס לרוכב. בית הספר נקרא על שם הסוסים הספרדיים שהיוו את המקור של גזע הליפיצן (Lipizzan) הקיים בבית הספר. כאשר נאסר בספרד ייצוא של סוסים אנדלוסיים (צאצאים של סוסים ספרדים ופורטוגזים), החליטה ממלכת הבסבורג לפתח תחליף וייסדה בשנת 1580 את להקת הסוסים הראשונה בכפר ליפיצה (Lipica), כיום בשטח סלובניה. תוכלו להצטרף לאימון הבוקר, הנמשך כשעה, ולראות את התרגול של הסוסים המתחילים ("האפורים") ושל הסוסים שעברו הכשרה מלאה ("הכוכבים הלבנים"), בליווי מוזיקה וינאית קלאסית. האימון של הסוסים כולל תרגילי הרפיה, עידון של תרגילים, כמו גם חיזוק ממוקד של השרירים. כדאי לדעת: מכיוון שבית הספר לרכיבה לא רוצה להעמיס יותר מדי על הסוסים, קפיצות בית הספר הקלאסיות, המוצגות במהלך ההופעות, אינן מתורגלות על בסיס יומי, אך אולי תוכלו לקבל הצצה קטנה.
בית הספר הספרדי לרכיבה (Spanische Hofreitschule)
9

כנסיית סן מיכאל (Michaelerkirche)

אתרי דת והיסטוריה
החלק המזרחי הרומנסקי של הכנסייה קיים משנת 1327; הפסלים הבארוקיים, המתארים את נפילת המלאכים, נוספו בשנת 1725 והחזית הניאו-קלאסית בשנת 1792. ראויים לתשומת לב פרסקו מהמאה ה-14 ועוגב מעוטר בפאר מהמאה ה-18. מומלץ להתעכב בחזית הכנסייה, שם בכיכר שמולה, גילו ארכיאולוגים בשנת 1990 שרידים של ישוב רומי עתיק. מוקד עניין נוסף בכנסייה הן הקטקומבות שלה, בהן נקברו בין השנים 1784-1631 כ-4000 בני אדם. עדיין ניתן לראות מאות ארונות קבורה מעוטרים בפרחים או גולגולות, וכן גופות חנוטות, חלקן בשמלות בארוק, מעילים ופאות. שימו לב: הכניסה לכנסייה היא ללא עלות, אך ביקור בקטטומבות, בסיור מודרך המתקיים בימי שישי ושבת, כרוך בתשלום.
כנסיית סן מיכאל (Michaelerkirche)

אודות

תחילתו של המסלול הזה בבית האופרה המלכותי, המשכו בבית המכירות הפומביות Dorotheum, בספריה האוסטרית הלאומית, באורוות בית הספר הספרדי המהולל לרכיבה וסופו בכנסיית סן מיכאל, בעברה הכנסייה הקהילתית של חצר הקיסר (כדאי לתאם את מועד הסיור עם שעות הביקור באופרה).

 

הדרך הטובה ביותר להבין את להיטותם של האוסטרים לאופרה, מלבד הליכה למופע כמובן, היא ביקור בבית האופרה של וינה (Staatsoper) .הסיור המודרך כאן מומלץ ביותר, כי הוא לא רק מוביל אותנו דרך האולמות המעוטרים של הבניין, אלא גם חושף בפנינו את העבודה המרתקת מאחורי הקלעים. רק כאשר רואים את גודל השטח שמאחורי הקלעים, שהוא פי שניים מאזור המושבים של הקהל, אפשר לקבל מושג על המאמצים שהאוסטרים משקיעים כדי להפיק את המופעים היקרים שהם כה אוהבים.

 

אם הסיור מתקיים בזמן החלפת התפאורה, תראו עשרות פועלים מתרוצצים על הבמה, כשהם מרימים ומפזרים חלקי תפאורה מכל עבר. אבל התוהו ובוהו לכאורה הוא למעשה עבודה מתוזמנת היטב. התפאורה מוחלפת עד שלוש פעמים ביום על מנת לעמוד בלוח הזמנים של ההופעות והחזרות של האופרה, המעלה כחמישים הפקות בשנה.

 

וינה היא אולי העיר האירופית הגדולה האחרונה שיש בה עונה רשמית לנשפי ריקודים. העונה נפתחת בנשף בהופבורג (הארמון הקיסרי) ב-31 בדצמבר - ערב ראש השנה - ומסתיימת עם נשף האופרה המתקיים בפברואר. מעל מושבי התזמורת מותקנת רצפה מיוחדת, המעלה את גובה הרצפה לגובה הבמה והופכים את כל השטח - האולם, הבמה ומאחורי הקלעים - למשטח ריקודים לערב אחד. באופן רשמי הערב פתוח לקהל, אולם יש להזמין כרטיסים מראש באמצעות העירייה (Rathaus), ואלה כה יקרים עד שרוב התיירים אינם יכולים להרשות לעצמם את התענוג.

 

לאחר הביקור באופרה, נפנה שמאלה ל- Philharmonikerstrasse ונגיע למלון זאכר (Hotel Sacher). פרנץ זאכר, שוליית מטבח שעבד במשק הבית של הנסיך מטרניך, טען לזכות ראשונים למתכון עוגת ה-Sachertorte. את עוגת השוקולד הכין, לדבריו, בשנת 1832, כאשר הנסיך ביקש ממנו להפתיע את אורחיו במעדן גסטרונומי. עם הזמן זאכר הפך ליזם עצמאי, והוא פתח בית קפה סמוך לקתדרלת סן סטפן. בשלב מאוחר יותר פתח בנו אדוארד את המלון.

 

כדאי לעצור בבית קפה של המלון, אבל אין הכרח להתמקד דווקא ב-Sachertorte, המקום מציע עוגות רבות אחרות, טעימות ומהנות גם הן. אווירת בית הקפה, עיצובו האדום הכהה והעיתון היומי לעיון (כולל The International Herald Tribune באנגלית) מזכירים את וינה מן המאה ה-19, אף שהמחירים הם בהחלט של סוף המאה העשרים.

 

בזמן שלטונו של הקיסר פרנץ יוזף שגשגה מסעדת המלון, בין השאר בזכות ביקורים תכופים של אצילים בדרכם הביתה ממעונו של הקיסר בארמון הופבורג. למרות שהזמנה לסעוד על שולחנו של הקיסר היתה כבוד גדול, תכופות יצאו האורחים רעבים. לפי כללי ההתנהגות בארמון, איש לא היה רשאי להמשיך לאכול אחרי שהקיסר הניח את מזלגו. פרנץ יוזף היה אוכל מעט ומהר, והיה מסיים לאכול זמן רב לפני שרוב אורחיו היו שבעים. להשלמת החסר נהגו חלק מהסועדים לעצור כאן אחרי ארוחת הערב בחצר-המלוכה לשם ארוחה ללא גינוני טקס מיותרים.

 

גב' אנה זאכר, אשתו מעשנת הסיגרים של בעל המלון, כבשה את לבם של אצילים צעירים רבים באפשרה להם אשראי בלתי מוגבל עד שיקבלו את הירושה. בנוסף היתה מבקשת מאורחים מפורסמים לחתום על מפת שולחן מיוחדת, ואחר כך היתה רוקמת מעל החתימות. מפת השולחן, עם יותר מ-400 חתימות, כולל חתימה ציורית של פרנץ יוזף בעצמו, מוצגת לראווה בארון תצוגה ליד אולם הכניסה של המלון. עד היום מוגשות במסעדת המלון סעודות המתאימות לחיך (ולכיס) האצילי. המלון כבר לא נותן אשראי בלתי מוגבל, אך יקבל ברצון כרטיסי אשראי.

 

בסמוך למלון זאכר נמצאת כיכר אלברטינה (Albertinaplatz). בפינה הרחוקה נמצאת גלריית אלברטינה, בה שוכן האוסף הגדול ביותר מחוץ להולנד של עבודות מאת דירר, רפאל ורובנס. באמצע הכיכר נראה סדרת פסלים שנוספו בשנת 1988 - אנדרטה לקורבנות הנאצים. הפסלים הוצבו במקום בו שכן בית דירות שהופצץ בזמן התקפת האוויר הגדולה ביותר של בנות הברית על וינה, במרץ 1945. בהתקפה נהרגו כ-400 מתושבי הבניין.

 

ממול, בכיכר לובקוביץ (Lobkowitzplatz), שוכן מוזיאון התיאטרון האוסטרי‏ (Osterreichisches Theatermuseum), ובו מוצגים המתעדים את תולדות התיאטרון האוסטרי. המוזיאון שוכן בארמון מרשים שנבנה בסוף המאה ה-17, ובזמנו היה בבעלותם של נסיכי לובקוביץ, פטרוניו של בטהובן. כאן הועלו הופעות הבכורה של הסימפוניות השלישית והרביעית שלו. במוזיאון מוצג חלק קטן מאוד של מיליון וחצי פריטי התיאטרון המרוכזים בין כתליו.

 

אחרי מוזיאון התיאטרון חיזרו ל-Augustinerstrasse (אם לא איתרתם את שלט הרחוב, המשיכו ללכת עד שתראו שלט קטן עם חץ בכיוון המוזיאון היהודי) ופנו ימינה ל-Dorotheergasse. זהו רחוב גדוש בחנויות מלאות דברי עתיקות, פרטיטורות וכלי נגינה ישנים. ב-Dorotheergasse מס' 17 נמצא הדורותיאום ( Dorotheum), בניין למכירות פומביות בו מציגים פריטים לפני מכירתם. זהו מקום נהדר להתבונן בכל מיני פריטים, אף שמחיר רובם הוא מעל ומעבר ליכולתם של רוב התיירים. נסו להיות נוכחים במכירה פומבית בזמן שהייתכם במקום. מועדי המכירות הפומביות מתפרסמים בעיתונים מקומיים ועל לוח מודעות בבניין עצמו.

 

הבניין הניאו-בארוקי מתחילת המאה הנוכחית, בו שוכן כעת בית המכירות הפומביות, נבנה במקום בו עמדו קפלת סנטה דורותיאה מן המאה ה-14 ומנזר מתקופה מאוחרת יותר. הקיסר יוזף השני, שסגר מוסדות דת רבים בעיר, היסב את הבניין בשנת 1782 לשימושם של שני משרדי ממשלה: בית-העבוט הממשלתי - שנועד להבטיח יחס עסקי הוגן ולהרתיע מפני הלוואות בריבית קצוצה; ומשרד לפניות הציבור - שסיפק מידע על חוקים ותקנות מסחריים. במשך הזמן, בית העבוט הפך לבית מכירות פומביות.

 

סמוך לדורותיאום נמצאת הכנסייה הפרוטסטנטית (לותרנית) (Evangelische Kirche), הצבועה ירוק בהיר. על מנת ללמוד אודות המורשת היהודית בוינה נמשיך ל-Dorotheergasse מס' 11, שם שוכן המוזיאון היהודי של העיר וינה ( Judisches Museum der Stadt Wien ). קל להבחין בו מרחוק בהיותו מסומן בשלט ניאון אדום ועליו ציון שעות הפתיחה. במוזיאון אוסף גדול של יודאיקה, תצוגה הולוגרפית של פריטים ונושאים יהודיים ותצוגה מתחלפת. הבניין קיים מימי הביניים, ובטרם היה למוזיאון שימש את בית המכירות דורותיאום.

 

מהמוזיאון היהודי נשוב על עקבותינו, ונפנה ל-Stallburggasse, שמאלה לBraunerstrasse, ונמשיך עד ל-Josefsplatz. על הכיכר חולשת מצבת זיכרון, שהושלמה על ידי Franz Anton Zauner בשנת 1807, לזכר הקיסר יוזף השני. התבליטים שבבסיסה מתארים את קידום החקלאות והמסחר על ידי הקיסר. תחת שלטונו (1780 עד 1790) חקלאים הורשו למכור יין הילולים (Heuriger) בפונדקים שבגניהם לשם הגדלת הכנסתם, נוהג שנמשך עד עצם היום הזה להנאתם של אוסטרים ותיירים רבים. הוא גם נקט צעדים מרחיקי לכת להקטנת כוחם של מוסדות דת, בסוגרו 700 מנזרים וכנסיות בתחום ממלכתו והחרמת או מכירת רכושם.

 

בצד שמאל ניצבים שני ארמונות ישנים - Pallavicini במס' 5, ו-Palffy במס' 6, עם חזית בסגנון הרנסנס. שניהם נבנו בסביבות 1575 וניזוקו קשות במלחמת העולם השנייה. כיום המקום משמש כמרכז לקונצרטים ולהרצאות. מעבר למצבת הזיכרון נמצאת הכניסה לספרייה הלאומית האוסטרית (Österreichische Nationalbibliothek). נמשיך את הסיור ב-Josefplatz. הבניין מסביב לחצר, הוקם באמצע המאה ה-16 עבור הארכידוכס מקסימיליאן, ובשנים 1776-1659 שכן בו חלק מאוסף האמנות של ההבסבורגים. היום משמש הבניין כאורוות בית הספר הספרדי לרכיבה (Stallburg Spanische Reitschule). הבניין סגור למבקרים, אבל לפעמים ניתן לראות את הסוסים באורווה כשהקש מוערם לתאיהם בחצר.

 

כשנמשיך ללכת ברחוב (ששמו מתחלף פה ל- Reitschulgasse), נגיע ל-Michaelerplatz, כיכר המהווה מעין מיקרוקוסמוס של תולדות העיר - משרידים רומיים בחפירה שבמרכזה ועד לבניין ארט-נובו, ה-Loos Haus, שנבנה בשנת 1910 וכעת משמש את Raiffeisen Bank. לשמאלנו חולש על הכיכר ה-Michaelertrakt - רחבת כניסה מפוארת לחצר הקיסרית שהוקמה בהוראת הקיסר פרנץ יוזף בשנת 1888. הרחבה מעוטרת פסלים רבים המייצגים את כוחות היבשה והים של אוסטריה.

 

החורבות הרומיות שבמרכז הכיכר הינן שרידים של חלק מהישוב שמחוץ למבצר הרומי ב-Vindobona וכן שרידי היסודות של החומה העתיקה מסביב לארמון הקיסרי. הם נתגלו במהלך עבודות שיפוץ בכיכר בשנת 1990. על רקע סביבתי זה לא פלא שה-Loos Haus הרגיז בסיגנונו וינאים שמרנים רבים, שכינו אותו "הבית ללא גבות" בגלל היעדרן של תבניות לחלונות. רכילאים סיפרו כי הקיסר פרנץ יוזף, שהבניין נשקף מחלון חדרו בארמון ההופבורג, כל כך תיעב את ה-Loos Haus עד שהשאיר את הווילונות בחדרו סגורים כדי שלא יראה אותו. בכנסיית סן מיכאל (Michaelerkirche) שבכיכר ניתן לראות עקבות אדריכליים שהותירו אחריהם בוניה במשך כחמש מאות שנה.

 

אם תרצו לקנח בדברי מאפה, כדאי ללכת למדרחוב Kohlmarkt על חנויותיו, ולהיכנס ל-Demel Konditorei במס' 14. הקונדיטוריה נרכשה על ידי האופה הראשי של ההבסבורגים, קריסטוף דמל, בשנת 1857, ועברה למקומה הנוכחי בשנת 1888.

לפרטים נוספים
  • מגזין
  • תנאי שימוש
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
יעדים
יעדים פופולרים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים
        יעדים נוספים

          © 2025 שיחור